ROY HILMAR SVENDSEN

En 48 år gammel mann sto tiltalt for grove brudd på narkotikalovgivningen etter at politiet i januar fant 122 gram amfetamin på hotellrommet hans. Det politiet aldri fortalte aktor eller skrev i saksdokumentene, var at de hadde spanet på mannen i lang tid. Under pågripelsen ble også mobiltelefonen hans beslaglagt. Men politiet glemte helt å sjekke den for viktige spor før saken kom opp for domstolen i oktober.

Da tingrettsdommer Håkon Rastum ble klar over slurvet gjennom vitneforklaringer, avbrøt han seansen og beordre politiet til å gjøre jobben sin skikkelig. Dermed ble ikke saken ferdig i retten før like før jul.

«Dette er kritikkverdige forhold ved etterforskningen som har forsinket saken og medført at hovedforhandlingen måtte avvikles på fire og ikke to dager,» skriver retten i sin dom.

Dommer Rastum innrømmer at så krass kritikk av politiet er sjelden kost.

Aktor, statsadvokat Randi L. Gabrielsen, er enig i kritikken, og synes det er spesielt klanderverdig at tiltaltes mobiltelefon ikke ble sjekket.

— Den skjulte en del viktige opplysninger og skulle selvfølgelig vært sjekket umiddelbart. Men politiet har tatt kritikken ad notam og vil skjerpe seg etter dette, sier Gabrielsen

Mengden på stoffet, som både påtalemyndigheten og retten mener var ment for videresalg, var i seg selv nok til en lang fengselsstraff. Men siden 48-åringen begikk forbrytelsen i prøvetiden etter forrige narkodom, ble straffen skjerpet til fengsel i tre år og ti måneder.

Ifølge statsadvokat Gabrielsen har 48-åringen anket dommen, men kun over straffeutmålingen.