32-åringen risikerer inntil 15 års fengsel eller langvarig forvaring dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Rettssaken mot ham begynner 15. april i Bergen tingrett.

Gisseldramaet skjedde på Landås i oktober 2000, og saken skapte voldsom debatt om huseiere har krav på å få vite om leietakeren er sikringsdømt.

32-åringen er tiltalt for to drapsforsøk, et voldtektsforsøk, to tilfeller av frihetsberøvelse, drapstrusler samt vold mot offentlig tjenestemann.

Flyktet naken og blødende

Fredag 6. oktober 2000 gikk 32-åringen opp til husverten sin, Monica Lien. Uten forvarsel dro han frem kniven, og prøvde å voldta og drepe henne. Naken og blødende klarte kvinnen å flykte fra hjemmet sitt.

En politimann som kom til, fordi han tilfeldigvis bodde i nærheten, var den neste som 32-åringen skal ha forsøkt å stikke ned og drepe.

Deretter tok den desperate mannen en tolvåring som gissel. Gutten var på vei hjem fra fotball-trening da 32-åringen la armen rundt ham, holdt en kniv opp mot ham og førte ham inn i kjellerleiligheten han leide.

I 1 time og 45 minutter holdt han gutten innesperret. På telefon til politiet truet han gjentatte ganger med å drepe tolvåringen. Den dramatiske gisselaksjonen ble avsluttet ved at væpnet politi stormet leiligheten, og overmannet gisseltakeren ved å skyte ham i beinet.

Førte til lovendring

Saken vakte stor oppsikt, ikke minst fordi det viste seg at leieboeren var sikringsfange som tidligere var dømt for draps— og voldtektsforsøk.

I dommen fra 1996 ble det konkludert med at man-nen led av alvorlig sinnssykdom, og at det var stor fare for at han skulle begå nye, alvorlige over-grep. Likevel ble han overført til åpen sikring. Kriminalomsorg i frihet (Kif), som hadde ansvaret for ham, fortalte aldri husverten hvem de leide ut til.

Hendelsen førte til at daværende justisminister grep inn og endret loven. I dag har huseiere rett til å bli informert, dersom de leier ut til sikringsfanger.

32-åringens forsvarer, advokat Vegar Austgulen, beskriver mannens handlinger som et rop om hjelp. I tiltalebeslutningen har statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen tatt høyde for at mannen skal kunne dømmes til forvaring.