Nå er han dømt til fengsel i seks måneder etter å ha fremsatt drapstrusler og truet med våpen på Dale i fjor sommer. Mannen må sone tre måneder i fengsel, mens resten gjøres betinget, har Nordhordland tingrett slått fast.

— Vi hadde håpet på noe mildere straff, men det ligger vel i kortene at vi ikke anker, sier Jørgen Riple, 26-åringens forsvarer.

Jørgen Riple forsvarte en 26 -åring som utløste en stor politiaskjon på Dale i fjor.
BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV)

— Ville hevne

Det var 25. juli i fjor at mannen besøkte en kamerat på Dale i Vaksdal kommune. 26-åringen fikk se bilder og kommentarer på Facebook. De viste kameraten som var banket opp.

26-åringen, som var beruset, ringte da til de to som skulle ha gitt kameraten bank. Han ville hevne behandlingen kompisen hadde fått. Sjalusi skal ha vært årsaken til at 26-åringens kamerat hadde fått bank.

Ifølge en dom fra Nordhordland tingrett ringte han dem minst fem ganger hver. Over telefon truet han med å drepe begge, og den ene ba politiet om hjelp. 26-åringen dro samtidig med kameraten til Dale sentrum.

Sjokk og redsel

Ved 20.30 tiden rundet bilen som tiltalte var passasjer i krysset ved matvarebutikken i nærheten av Dale Pizza og Grillhouse. Der var de to mennene som 26-åringen hadde drapstruet på telefon tidligere på kvelden. 26-åringen hoppet ut og trakk frem en gassdreven softgun, siktet på en av dem og gikk mot ham med raske skritt og et truende aggressivt kroppsspråk, heter det i dommen.

Da han var et par meter unna den andre, trakk han av, slik at det kom et klikk fra våpenet. Flere jenter i området begynte å gråte av sjokk og redsel, og det oppsto et basketak mellom 26-åringen og den andre. Han slo tiltalte i hodet med våpenet, slik at 26-åringen ble liggende bevisstløs.

Fryktinngydende preg

Etter noen minutter våknet han til live og reiste seg opp og gikk til angrep. Han sparket den andre i ansiktet mens han lå nede. Flere andre på stedet grep inn og noe senere kom politiet og pågrep ham i en væpnet aksjon.

Det er flere personer som ble truet innenfor samme tidsrom. Truslene ble gradvis grovere i løpet av de relativt mange telefonoppringningene tiltalte foretok til de fornærmede. Dette viser at tiltalte hadde et standhaftig forsett, noe som ga truslene et mer fryktinngytende preg», heter det i dommen fra Nordhordland tingrett.

Mannen ble også dømt for flere andre mindre alvorlige forhold.