• Det var en desperat handling.

Mannen som tirsdag dynket seg selv i bensin inne på politihuset i Bergen sentrum, og truet med å tenne på, ble i dag fremstilt for varetektsfengsling. Han er siktet for å ha truet en offentlig tjenestemann og for å ha brukt falske dokumenter.

I Nordhordaland tingrett forklarte 39-åringen seg om hvorfor den dramatiske hendelsen inne på politihuset oppstod, og bad om å bli løslatt.

"Give me my money"

— Han har forklart at han var i en fortvilet situasjon uten penger og ID-papirer, på grunn av at politiet tidligere hadde beslaglagt disse. Det endte med en desperat handling, som han sier ikke kommer til å skje igjen, forteller forsvarer Rolf Knudsen til BT etter fengslingsmøtet.

Inne på politihuset skal mannen ha ropt «give me my money» før han truet med å tenne på seg selv.

Målet skal ha vært å få tilbake pengene og ID-papirene politiet beslagla fra ham før helgen, da han ble pågrepet på Voss. Han skal da ha vært mistenkt for bedrageri og brudd på utlendingsloven, men ble søndag løslatt da det ikke var ledig plass i fengselet.

Retten besluttet torsdag at den siktede mannen, som opplyser å være fra Eritrea, skal løslates og sendes hjem til Sverige hvor han bor. Dette fordi faren for gjentakelse anses som liten.

Retten finner heller ikke grunn til å tro at mannen vil unndra seg straffeforfølgelse.

Anker avgjørelsen

Påtalemyndigheten ønsket å varetektsfengsle mannen i fire uker, og politiadvokat Celin Hauge Andersen sier avgjørelsen om løslatelse vil bli anket.

— Vi ønsker han fengslet fordi vi mener det er fare for at siktede vil unndra seg straffeforfølging og mener også at det foreligger fare gjentakelse for nye straffbare handlinger. Den utløsende fengslingsårsaken er hendelsen tirsdag, sier Andersen til BT.

Hun betegner de beslaglagte pengene som et større beløp, men vil ikke oppgi noen sum. Disse pengene står nå sentralt i etterforskningen. I tillegg jobber politiet med etterforskning av opplysninger knyttet til siktedes identitet.

— Det er snakk om et større pengebeløp, og vi jobber med å få avklart hvor disse stammer fra, sier politiadvokaten.

Mannen blir nå sittende fengslet frem til anken avgjøres i lagmannsretten i løpet av de kommende dagene.