Etter en knapp uke som hospiterende hos naturkonsulent og ørnekyndige Tore Wiers på Nilsanegården på Hella mellom Dale og Stanghelle, er den unge hunnørnen i fin form igjen og tilbake som fri rovfugl i vestlandsnaturen. På et jorde på gården i nærvær av noen av Wiers' familie og naboer og noen pressefolk ga han henne friheten tilbake i går formiddag.

Fugl i tunnel

Fuglen det er snakk om, er havørnen som mandag kveld forvillet seg inn i Tokagjeltunnelen mellom Norheimsund og Kvamskogen. Fuglen hadde trolig forspist seg på et kadaver — eller slakteavfall fra et hjortefall - og ikke klart å fly. Den har antakelig tuslet nedover fjellsiden og havnet i veien, og der blitt skremt inn i tunnelen. En forbipasserende bilist klarte å kaste en jakke over fuglen og få den inn i bilen. Ørnen ble så levert til Trond Sandven og veterinær Arne Valland. De overleverte Tokagjeltunnel-ørnen til naturkonsulent Tore Wiers i Vaksdal kommune. Han i flere år arbeidet med havørn i det internasjonale prosjektet Prosjekt Havørn.

Tore forteller at ørnen er ringmerket i Hjelmeland i Ryfylke i sommer. Fuglen er trolig en ung hunnfugl. Hver av vingene er målt til 111 cm. Det betyr at det er ca. 2,5 meter fra vingetupp til vingetupp. Fuglen veier 5,6 kilo.

Innlosjert i dukkehus

I et dukkehus hjemme på tunet hos Wiers har ørnen vært innlosjert. Der har den fått mat. Men Wiers forteller til Bergens Tidende at ørnen ikke har hatt særlig god appetitt. Wiers har undersøkt fuglen og funnet den frisk, uskadet og i fin form.

Før ørnen ble sluppet fri, lot Wiers sin to år gamle datter Veronika få klappe den digre fuglen som Wiers holdt i et varsomt og sikkert grep.

— Tror dere denne 5,6 kilo tunge fuglen kan klare å lette med min 2 år gamle og 11 kilo tunge datter i klørne? Spurte Wiers.

— Det er å sammenlikne med at et sjøfly skulle lette en stor buss, svarer Wiers selv på sitt spørsmål.

Med dette ønsker han å tilbakevise den påståtte historien om 4 år gamle og 19 kilo tunge Svanhild som påstår hun ble tatt av en havørn og fløyet opp til ørnens rede. Denne historien tror Tore Wiers og andre ørnekyndige overhodet ikke på. Noen av tilskuerne er enig, andre uenig i sannsynligheten for at ørnen kunne fløyet av gårde med Veronika.

Mobbet av skjærepar

Svar på spørsmålet får vi aldri. Havørnen som har bodd hos Wiersfamilien i fem dager, ble sluppet løs like etter praten om historien om det påståtte barnerovet for mange tiår siden.

Tore løftet havørnen opp slik at hun fikk slå med vingene, før han kastet henne opp i luften. Havørnen bakset seg opp i elegant flukt og suste like over hodet på en flokk sauer. Sauene ble urolig da den svære fuglen suste like over hodene deres. Men ørnen enset ikke de firbeinte skapningene under seg. Den tok peiling på nærmeste bratte bergknaus og slo seg ned der. Så begynte den å pusse fjærdrakten.

— Helt normalt, kommenterte Tore Wiers.

Et skjærepar likte tydeligvis ikke at den store rovfuglen slo seg ned i deres nærmiljø. De to fuglene - som er knøttsmå sammenliknet med ørnen - fløy bort og begynte å bråke og mobbe inntrengeren. Trolig ønsket de ikke konkurranse om maten som finnes i området. Havørnen syntes sikkert dette var plagsomt. I alle fall fløy den enda lenger opp på bergknausen og ut av syne for menneskene som sto på jordet og fulgte fuglekrangelen.

SNART FRI: Tore Wiers lot havørnen slå med vingene før han slapp den fri. FOTO: ARNE NILSEN