Det var mandag for to uker siden Gerd Soløst (53) samlet et femtitall aksjonister i foajeen på Haukeland Universitetssykehus for å protestere mot lange sykehuskøer. Rett etter møtet ble Soløst innlagt på sykehuset med feber.

— Etter nøye vurdering fant spesialistene ut at det likevel var best at jeg ble operert og fikk utlagt tarm. Det var slik jeg ønsket det, sier hun

Soløst har i mange år vært sterkt plaget av kronisk tarmbetennelse. Det siste året har hun vært sykemeldt. I juni fikk hun beskjed om at hun skulle stomiopereres. Men for tre uker siden kom kontrabeskjeden. Det ble ingen operasjon. I stedet skulle en pacemaker bedre tarmfunksjonen. Soløst ble svært skuffet. Hun mente at utlagt tarm var det eneste som kunne bedre livssituasjonen hennes.

Føler bedring

Fredag ble hun utskrevet fra sykehuset.

— Jeg ser lysere på tilværelsen nå. Selv om det er kort tid etter operasjonen, føler jeg meg allerede bedre, sier hun.

Med seg hjem fra sykehuset har hun også et titall tettskrevne ark med underskrifter til støtte for aksjonen.

— Underskriftslisten har ligget på et lett synlig sted i foajeen så lenge jeg har ligget på sykehuset. Underskriftene har kommet i en jevn strøm. Jeg har ikke telt, men jeg regner med at vi allerede har 1000 underskrifter.

Hun er overveldet over alle støtteerklæringene hun fikk fra personalet på sykehuset mens hun var pasient.

— Det var mange godord og ønsker om lykke til fra ansatte, sier hun.

Som pasient fikk hun se sykehuslivet fra innsiden:

- Pengemangel

— Jeg vet at personalet på sykehuset gjør en fantastisk innsats. Det er ikke viljen deres det står på når vi pasienter føler vi ikke får den behandlingen vi behøver. Det er pengemangel. Jeg er redd situasjonen er ekstra vanskelig for pasienter med mage- og tarmproblemer, sier hun.

Soløst har fått hjelp av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, FFO Hordaland med det praktiske arbeidet med aksjonen.

Denne uken er medlemmene ute på Torget og Torgallmenningen for å samle inn underskrifter til protestbrevet til helseminister Sylvia Brustad.

Det er også meningen å få i stand en demonstrasjon i byen lenger ut på høsten.

TOR HØVIK