RANDI KVINGE

Noen steinkast fra Torgallmenningen og støyende kjøpesentre, har studenter fra Kunsthøgskolen laget sitt tradisjonelle julemarked. Selv om det er lørdag formiddag og stressete folk overalt i byen har julefreden senket seg på Galleri Fisk. Ingen brautende senternisser eller glitrende juledekorasjoner er å se. Her er estetikk og kunst, og kunstverk i silketrykk, grafikk og keramikk pryder bordene.

Ingrid Bersås (25) er på julegavejakt, i tillegg skulle hun gjerne funnet et bilde til å ha på veggen.

— Det er mye fint her, og spesielt likte jeg de slangeformede gryteunderlagene i keramikk. Men i dag er jeg bare innom for å kikke. Kanskje det blir kjøp neste gang jeg stikker innom, sier hun.

- Annerledes marked

Førsteårsstudent Camilla Krogli Hansen sier de prøver å være en motvekt til andre butikker.

— Vi prøver å få til et annerledes julemarked der folk har mulighet til å finne andre ting enn det som er i butikkene. Er man heldig, kan det hende kunstverket en kjøper er laget av en kommende stor kunstner eller designer, sier hun.

Camilla tror mange av kundene pleier å gå på julemarkedet hvert år.

— De som kommer på markedet har gjerne vært her før, og vet hva utstillingen står for. Dessuten er flere av produktene like, og de som liker stilen finner gjerne mye, sier hun.

Julemarkedet er overskuddsprosjekt som studenter fra de ulike avdelingene på skolen driver med på fritiden.

— Markedet er ikke noe skolen har pålagt oss, men de som har tid til overs kan bidra med gjenstander, forteller hun.

I år er det 21 av studentene som stiller ut kunstverk.

Stoffer med historie

Også Daniela Baumann (25) er student ved Kunsthøgskolen. Hun lager tekstilkunst og stiller ut vesker på markedet. Stoffene har hun kjøpt i en bruktbutikk utenfor Göteborg som selger originale retromønstrede stoffer.

— Det er nok en del som har latt seg inspirere av retrotrenden, og det er mest brukskunst som blir stilt ut for det er det de fleste vil ha. Veskene jeg har laget kan brukes både som sminkeveske eller pengepung. Dessuten er jo slipsene som er stilt ut et gøyalt innslag, synes hun.

Kanskje noe for far i huset?