Letingen etter lastebåten «Steinfalk» ble gjenopptatt ved 12-tiden tirsdag etter at fiskere hadde funnet nye, mystiske oljeflekker.

Det meste av dagen lette KNM «Tyr» etter havaristen med miniubåt.

Men trass i nye timelange søk er gåten «Steinfalk» fortsatt uløst. Fartøyet forsvant natt til 14. desember 2000 og tok med seg et mannskap på tre.

— Vi har ikke observert noe av interesse, sa skipssjef på KNM «Tyr», Arne Nagell Dahl, til Bergens Tidende tirsdag kveld.

Digre undervannsfjell

Letingen er konsentrert rundt et område utenfor Kollsnes i Øygarden. Søket med miniubåt, utstyrt med fire kameraer, foregikk tirsdag kveld ca. fire nautiske mil fra Kollsnes.

— Vi beveger oss etter hvert inn i skjærgården mot Kollsnes, opplyser fartøysjefen. Han karakteriserer leteområdet som svært kupert og vanskelig. I løpet av tirsdagen var miniubåten høyt og lavt, på dybder mellom 40 og nærmere 200 meter.

— Det er veldig kupert med stupbratte fjell. Mange tror det er flatt på havbunnen, men slik er det dessverre ikke, sier Nagell Dahl.

Magnet og synsk kvinne

«Steinfalk» var på vei fra Arna til Kollsnes med grus da den forliste. Leteaksjonene har avløst hverandre, både med miniubåt og magnetmålinger fra fly.

Allerede to måneder etter forliset hadde fartøyer gjennomsøkt et bunnareal mer enn dobbelt så stort som Askøy. En mistenkelig grushaug på bunnen skapte optimisme, uten at det førte frem. For en måned siden ble det igjen startet leting, på bakgrunn av oljeflekker og utsagn fra en synsk kvinne.

Politiets to hovedteorier har vært at skuten kan ligge gjemt under en fjellhammer, eller ved hjelp av luftlommer i skroget blitt ført av gårde med strømmer.