Den åtte år gamle hunden av rasen Briard ble stjålet lørdag klokken 15 da Frønsdal var innom Rema 1000-butikken på Nesttun. Vitner så en ung kvinne løpe av gårde med hunden i bånd. Ifølge observasjonene tok kvinnen med seg hunden på en Gaia-buss til Bergen sentrum.

Da BT møtte Frønsdal i 18-tiden i går, lette han etter familiens elskede kjæledyr i Indre Arna. Det var etter tips fra en person som mente den åtte år gamle hunden var stjålet og bortført av personer i et noe belastet miljø.

Busspassasjerene

— Jeg har fått flere tips og henvendelser fra observante folk som leste gårsdagens BT. Jeg begynte å lete i området rundt Bystasjonen og Jernbanestasjonen og fortsatte i Nygårdsparken. Deretter var jeg i Hordnes-skogen i Fana. Så fikk jeg vite av en person, fra et miljø jeg vanligvis ikke ferdes i, at jeg burde oppsøke noen bestemte steder i Arna. Men også her har letingen så langt vært resultatløs, forteller han.

Den fortvilte hundeeieren synes det er rart at ingen av passasjerene på bussen fra Nesttun har meldt seg med opplysninger. Den siste observasjonen Kjell Frønsdal fester sikker lit til, er fra ansatte i Coop-butikken i Strømgaten. Her ble hunden sett rundt klokken 16, en time etter at den ble stjålet på Nesttun.

Frønsdal har ikke gitt håpet om å finne igjen hunden.

— Den er egentlig en gjeterhund, og veldig knyttet til eieren. Hos oss er den å regne som det fjerde familiemedlemmet, sier Frønsdal.

Brudd på hundeloven

Han er dommer i Gulating lagmannsrett, men anser det som helt utelukket at hundetyveriet kan være en «hevnaksjon» fra noen i det kriminelle miljøet.

— Jeg har meg bekjent ingen fiender blant våre «faste kunder», sier dommeren.

Ifølge hundelovens paragraf 5 skal «hundeholderen ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten».

— Hvordan skal man da få handlet mat? Jeg føler ikke meg som noen syndebukk. Hunden var ikke til sjenanse for noen, sier Frønsdal.

Hundetrener Rune Fjellanger sier han aldri tidligere har hørt om hundetyver utenfor en butikk.

— Men det finnes tilfeller der tyver har stjålet hunder av sjeldne og verdifulle raser der avl har vært motivet, sier han.

Advarer

Fjellanger advarer folk mot å binde hunder utenfor butikker.

— Det er ikke tilrådelig i det hele tatt. Mange tenker ikke på hva som kan skje når hunden er alene. Den kan mistolke et tilsynelatende vennlig kroppsspråk fra et barn som en direkte trussel. I slike stress-situasjoner kan noen hunder bite for å forsvare seg, sier Fjellanger. Han minner om stygge episoder der barn er blitt skambitt av hunder som er parkert utenfor butikker.

Hundekjenneren er glad flere av Bergens kjøpesentre har laget egne «parkeringsplasser» med båser i netting på skjermede steder.

FORGJEVES: Dommer Kjell Frønsdal lette etter den bortførte hunden i Arna i går kveld, men jakten var resultatløs.
ØRJAN DEISZ