TOR KRISTIANSEN

ODDLEIV APNESETH (foto)

— Noen kilometer tynne remser med linoljekitt går med, opplyser vindusreparatør Knut Johannessen. Ivring engasjert står han i verkstedet ved Norsk Trikotasjemuseum og jobber sammen med tømrer Trond Oddekalv. I anledning Åsane kulturfestival 2004 var det åpent hus på museet i går. Verkstedet var åpent sammen med de tidligere fabrikkhallene. Ansatte og tidligere arbeidere var i sving for å informere, vise rundt og kjøre maskiner.

Spesiell opplevelse

— Det var veldig kjekt å få vandre rundt og se, sier Eli Emanuelsen Heldal som hadde med seg lille Benjamin August Heldal på en runde i museet. Selv bodde hun i Salhus til hun var 14 år gammel. Hennes mor arbeidet på trikotasjefabrikken. Ofte sto hun og ventet på henne ved fabrikkdøren. Da fikk barna sjelden komme inn. Derfor var det spesielt å vandre rundt i fabrikken nå.

Mange var innom vindusverkstedet. Nettopp dette verkstedet er verdifullt både for museet og Salhus. I alt 6500 vindusruter skal restaureres. Vinduene i et par av arbeiderboligene er alt tatt. I går var det et vindu i 1. etasje mot elven i 1900-tallsbygget som ble restaurert.

— Skadete ruter erstattes med nytt, gammelt glass. Vi vil holde på tidsepoken. Rett nok er disse rutene vanskeligere å få tak i, men det er mer liv i gammelt enn nytt glass, sier Knut Johannessen. Ikke mer enn 1,5 millimeter tykke er de gamle rutene. Skjøre er de, men verdifulle.

Mye kitt

Noen hundre kilo kitt regner de to karene med at det trengs til vinduene. Tre menn arbeider til daglig på verkstedet. Linoljekitt kjøper de. Blymønjekitt til metallvinduene lager de selv.

— Arbeidet er svært interessant og vi har arbeidsro. Ingen tyter på oss, forteller Knut Johannessen.

Trikotasjemuseet er en opplevelse. Mange legger ikke minst merke til alle maskinene som står intakt rundt om på museet. Geir Inggjald Dale og Hedvig Tellevik kjører kantebåndmaskinen. Mange steder står garnspolene slik de en gang har stått.

— Vi legger vekt på å ha et levende museum. Folk skal få se hvordan det en gang ble arbeidet, sier konservator Torunn Lunde som viser oss rundt.

Selv om museet ble åpnet for tre år siden, er det fortsatt under oppbygging. Mange maskiner står som de alltid har gjort. Andre er hentet inn fra liknende fabrikker for å vise produksjon og sikre reservedeler. Museet er stadig i utvikling og har for tiden også en interessant samling gamle bilder fra Salhus.