— Vi vil gjøre en kulturskatt tilgjengelig for bergenserne igjen. I tillegg håper jeg vi har fått i stand et konsept som vil glede både bergensere og tilreisende turister, sier Steinar Knutsen i KJS.

Sammen med partnerne i KJS-servering har de denne uken åpnet Matbørsen i det ærverdige Bergen børs-bygget. De erfarne utelivsaktørene har investert 56 millioner i Bergens nye restauranthus. Det gamle Bergen børs-bygget skal i løpet av året huse ni ulike restauranter og serveringssteder.

Advarer mot fortetning

Alle er imidlertid ikke begeistret for at det blir stadig flere skjenkesteder rundt Torget. Byrådspartiene har uttalt at de vil ha mindre sentrumsfyll og at de vil hindre for stor konsentrasjon av skjenkesteder i sentrumskjernen.

I en liten radius rundt Torget er det nå plass til mer enn 5500 drikkende og spisende gjester samtidig, ifølge en opptelling BT har gjort.

Politiet har også tatt til orde for bedre spredning av skjenkestedene. Bengt Angeltvedt, seksjonsleder i patruljeseksjonen ved Bergen sentrum politidistrikt, sa til Bergens Tidende i vinter at "helseperspektivet må vektlegges minst like mye som næringslivsinteressene når skjenkebevillinger gis".

— Vi står på det vi har sagt, og ønsker ikke at serveringen skal ekspandere enda mer, sier han.

— Utfordringen på Torget er todelt, med fortetningen, og graden av beruselse blant publikum. De to faktorene gir ingen god kombinasjon, sier Angeltvedt. Han advarer mot å stole for blindt på at politiet tar seg av det som måtte bli av mer trøbbel som følge av fortetningen.

- Begynner å bli tett

Marte Mjøs Persen (Ap) er leder for komité for helse og sosial i Bergen bystyre. Hun mener det begynner å bli vel mange skjenkesteder rundt Torget.

— Vi får håpe det går bra, men nå begynner det å bli veldig tett der. Vi er avhengige av seriøse drivere og eiere, godt samarbeid mellom politiet og utelivsnæringen, sier hun.

Mjøs Pedersen mener byrådet seg for mye av "mantraet" om at bevillingene skal være lette å få, og lette å miste.

Også Marita Moltu (KrF), komitéleder for oppvekst i bystyret, mener det er viktig at det ikke blir noen ytterligere opphopning av skjenkesteder på og rundt Torget.

— Jeg oppfatter at det som har vært problemområdet ligger litt lenger nede på Torget. Hvis dette bidrar til ytterligere opphopning må vi ta det etter hvert, sier hun.

- Ikke redd for overetablering

Byrådsleder Monica Mæland skiller mellom Matbørsens fire ulike matserveringssteder og pubene som åpner i samme bygg.

— Matbørsen har fått skjenketid til klokken 01, fordi vi tar politiets innspill på alvor, mens Holbar har fått normal skjenketid. Vi har sagt at vi skal legge vekt på politiets uttalelser, men vi kan ikke drive urimelig forskjellsbehandling i forhold til andre utesteder som ligger i samme område, sier hun.

Steinar Knutsen i KJS understreker at Matbørsen først og fremst er et matkonsept, og at de vil dyrke matkulturen. Han er ikke redd for at det foregår en overetablering i lysløypen i Restaurant-Bergen.

— Folk går mer ut og spiser nå enn de gjorde tidligere, og jeg mener trafikk avler trafikk. Vi tror at vi har et konsept som mangler i Bergen. Men nå er det ikke slik at vi nødvendigvis bryr oss om vi tar kunder fra våre konkurrenter, sier han.

Knutsen har vært i restaurantbransjen lenge og han sier det alltid har vært snakk om overetablering.

— Allerede tidlig på 80-tallet sa de det, da vi startet utestedene Christian og Slagteriet. Det er jo allerede minst fem utesteder i Bergen! Nå blir det for mange!, sier Knutsen.

Hva mener du?