— De siste to årene har nedgangen i omsetningen vært stor. Tidligere hadde vi mange næringslivskunder. Når de skjærer ned til benet, merker vi det. Vi kjente det når it-boblen sprakk, forteller restauratør Jarle Høyvik.

De tre Musketerer føyer seg inn i en lang rekke av restaurantkonkurser i år. Det er særlig innen bransjene hotell og restaurant og handel at konkursene tradisjonelt sett har vært hyppigst. Det forteller administrerende direktør Frank Forseth i Visma Collecta.

I løpet av årets tre første kvartal gikk 183 hoteller, restauranter og barer konkurs. 14 av dem lå i Hordaland. Det ble åpnet konkurs i 336 butikker.

— I tillegg er det mye it nå. For å si det sånn: Det som går opp, må komme ned.

Det var akkurat det Høyvik merket.

— Mange har satset som oss. Tyngre steder med høye råvarekostnader. Det er for lite folk i Bergen til at vi skal kunne overleve på bursdager og feiringer når næringslivet er borte. Dessuten er det mange useriøse aktører i bransjen.

Høyvik forteller at han også merket konkurransen fra enklere spisesteder, der maten er både kjappere, lettere og billigere.

— Hvordan oppleves det å gå konkurs?

— Det er nesten litt uvirkelig. Jeg står på en måte litt utenfor det. Men en må jo ta konsekvensene av det som er skjedd. Det er tungt når en har vært så engasjert i det en har drevet med.

KONKURS: Restauranten De tre Musketerer gikk konkurs i slutten av oktober. I løpet av årets ni første måneder gikk 183 hoteller, restauranter og barer konkurs. FOTO: TOR HØVIK