— Dette var kjempegøy! Det er alltid moro å vinne fotokonkurranser, og dette var spesielt siden temaet på vinnerbildet er noe vi dykkere synes er veldig viktig, sier Christian Skauge.

Hobbydykkeren og tidligere redaktør av bladet Dykking vant finalen i Project Awares fotokonkurranse med et bilde fra Gulen.

Bildet fikk stemmer fra hele verden, og Skauge forteller at det har rydd inn med gratulasjoner etter at seieren ble kjent. Men hva er det egentlig vi ser på vinnerbildet?

- Passet perfekt

— Det er et undervanns resirkuleringsanlegg, sier Skauge.

Det var nemlig undervannsforsøpling som var tema for konkurransen.— Jeg tok bildet da resirkuleringsanlegget hadde stått ute i ett års tid. Det var artig å se hvordan naturen tar tilbake det som står på havbunnen, dermed ble det en slags dobbel betydning i bildet, sier han.

Da konkurransen dukket opp bestemte han seg for å sende bildet inn.

— Jeg tenkte at dette måtte jo passe perfekt, og det tenkte åpenbart mange andre også, sier han.

Hentet opp et kvart tonn boss

De tre bossdunkene ble plassert utenfor bryggen i Gulen i et forsøk på å få ryddet opp på havbunnen i området.

— Det har blitt kastet mye rart på sjøen, og ideen var at alle som svømmer forbi kunne ta med seg en ting hver og legge i resirkuleringsboksene, sier han.

Det resulterer i ganske store mengder boss.

— Sist vi arrangerte oppryddingsdykk tok vi opp vel 250 kg boss, så nå ser det riktig bra ut utfor der, sier han.

Han forteller at lignende tiltak kunne trengs også andre steder langs kysten.

— Det er mye søppel utfor bryggene overalt. I gamle dager slengte man jo alt mulig på sjøen. Vi finner spesielt mye fra da de skiftet ut telenettet på 50-tallet. Det de kvittet seg med da gikk rett utfor kaien, sier han.

TRIVES: - Sjøpungene ser ut til å trives svært godt på lokket av søpledunkene - som heldigvis settes uti igjen så snart de er tømt, sier prisvinner Skauge.
CHRISTIAN SKAUGE
TØMMES JEVNLIG: - Søpledunkene som står på havbunnen tas opp og tømmes ved behov, typisk et par ganger i året, sier Christian Skauge.
CHRISTIAN SKAUGE