Det var fredag ettermiddag like etter klokken 15 at BNRs ferge «Fjordbas» gikk på grunn i Sund kommune. Den gikk i reserve for «Sundferja», som er satt ut av drift som følge av tekniske problemer.

Kai og båt skadet

— Den har gått på grunn like ved fergeleiet ved Bjelkerøy, sa Knut Ness i Bergen-Nordhordaland Rutelag til bt.no like etter uhellet.

Heldigvis ble ingen mennesker skadet, men det gikk ut over kaianlegget.

— Det er skader på kaien og på en båt, sa operasjonsleder Preben Wallestad i 17-tiden fredag.

Rutelaget arbeider med å finne årsaken til uhellet.

Fire om bord

— Vi har fått beskjed om at det var to passasjerer om bord, i tillegget til mannskapet på to. Alle er i god behold, sa Ness fredag ettermiddag.

BNR melder at passasjerbåt er satt inn på strekningen, og at «Fjordbas» ikke kommer til å gå fredag. Det oppsto dermed forsinkelser.

Redningsskøyten dro av

Redningsskøyten «Gerhard Jebsen» sier de kom til stedet klokken 16.00.

— Fem minutter senere hadde vi trukket fergen av. Det hastet litt. Hadde det fjæret, kunne vi ha risikert å måtte vente til klokken 03 natt til lørdag, sier Jarle Aastrøm.

Han forteller at det gikk smertefritt å dra fergen av grunnen.

— Det var sikkert dramatikk akkurat idet fergen gikk på grunn, men for vår del var det udramatisk. Jeg forholdt meg til kapteinen om bord. Han var naturligvis ikke særlig fornøyd, og sa at han ikke hadde fått slått bakk da han skulle manøvrere til kai, sier Aastrøm.

Til verksted i Bergen

- Hadde fergen store skader?

— Det virker som om alt fungerer normalt. Men Sjøfartsdirektoratet vil at den skal til verksted før videre drift, svarer Aastrøm.

Fergen gikk siden til Hjellestad, der biler ble kjørt av. Deretter ble den kontrollert.

Alkotest av mannskapet ga ingen utslag.

REDDET: Her blir bilfergen trukket av grunn.
KARI DAHL, RS KRISTIAN GERHARD JEBSEN