Kvelden 21. februar i år ble den nå 19 år gamle tiltalte osingen pågrepet, siktet for drap og voldtekt av Hilda Feste (98).

Hans reservefar — en person som i flere år har stilt opp for den tiltalte gutten - var på internett akkurat da nyheten kom.

— Det var et: Oi, en 18-åring. Så ser jeg på datamaskinen min at (19-åringens fornavn) er pålogget på Facebook.

Klump i magen

Han sier han puster lettet ut, blant annet fordi tiltalte bor rett i området.

— Tenkte du spesielt på ham?

— Ikke spesielt, men jeg fikk en klump i magen. Jeg har mange 18-åringer i vennelisten, sier reservefaren.

Han ringte sin kone for å fortelle om pågripelsen, og sa samtidig at det ikke kunne være den tiltalte nabogutten.

Noen få minutter etter det, forklarer han, ringte tiltaltes mor og fortalte hva som hadde skjedd: Politiet hadde kort tid før vært på døren og pågrepet sønnen.

— Hun var veldig fortvilet. Hun gråt, mens hun fortalte at de hadde hentet [tiltaltes fornavn]. Hun sa at det ikke kunne være ham, forklarte han.

Brøt sammen

43-åringen snakket med tiltalte på telefonen i 20.30-tiden 1. januar, en drøy time før han skal ha begått et drap.

Da hadde moren bedt ham å «være i beredskap» dersom sønnen skulle være sint idet han kom hjem.

— Jeg hører med en gang at det er noe som ikke er helt rett, og spør ham hva det er som skjer. Jeg presser ham litt. Til slutt bryter han litt sammen, og sier at vi må snakke sammen senere. Så legger han på, sa 43-åringen om samtalen.

- Litt umoden 19-åring

Reservepappaen sa flere ganger i løpet av sitt vitnemål at han ikke hadde noe negativt å si om tiltalte, men at han er en litt umoden 19-åring.

— Han har litt lett for ikke helt å se konsekvensene av det han kan finne på. Han løser konflikter på en måte man gjerne gjør når man er 15-16 år gammel, sa han.

— Hvis vi forutsetter at [tiltaltes navn] har begått denne udåden. Voldtekt og drap på Hilda Feste. Tror du han hadde klart å holde på dette, spurte forsvarer Rolf Knudsen.

— Nei. Ikke snakk om. Han har aldri klart å holde noe hemmelig for meg over lang tid. Han kan ikke huske dette. Jeg føler meg veldig sikker på at det ikke er mulig, sa 43-åringen, som mente at 19-åringen måtte ha hatt blackout dersom han skulle være gjerningsmannen.

- Har hatt blackout før

— Han har tidligere fortalt meg at han har hatt blackout før, etter å ha drukket alkohol, sa han videre.

— Kan du gi retten en helhetlig beskrivelse av hvordan du opplever tiltalte som person, spurte Knudsen.

— Jeg har ingenting negativt å si om ham, verken jeg eller min kone. Kanskje må vi holde ham litt i ørene av og til. Når tankene forsvinner, svarte mannen.

TILTALT: 19-åringen sitter på tiltalebenken for drap og voldtekt av Hilda Feste (98). Her med sin forsvarer Rolf Knudsen. Illustrasjon: Gustav Kvaal
Gustav Kvaal