— Jeg er så glad at jeg måtte bare stikke innom til dem med en kake, sier Geir Abelsen i Sandviken Kulturhistoriske Forening.

I årevis har reperbanen i Sandviken, den såkalte Nilsenbanen, stått og råtnet vekk. Den la seg mer og mer innover mot fortauet, og hadde den ikke hatt støtte i muren og lyktestolpene, hadde den rast ut og endt sine dager som en plankehaug på fortauet.

Det var ikke mye som manglet på nettopp det.

Men nå er redningsarbeidet godt i gang. Da vi var der ute i går og så på fremdriften, traff vi engelskmannen Tom Keightly i firmaet Aktiv Bygg. Da var han alene, og godt i gang med å skifte ut råtne bygningsdeler med friskt tømmer. Arbeidsgjengen har arbeidet seg et bra stykke nedover i retning mot mesterhuset.

Stabilitetsprinsipp

På utsiden, mot vest, er arbeidet synlig med vaierne som trekker bygget mot sjøsiden, vekk fra Sandviksveien.

— Det er viktig nå at bygget får riktig fasong. Det er konstruert slik at det er smalere oppe enn nede, forteller Tom Keightly, og legger til at nettopp dette prinsippet kjenner han igjen fra gamle bygninger også i England.

Det utgjør ikke sa mange centimeterne, men er likevel synlig når vi blir gjort oppmerksom på det. Trolig hadde denne asymmetrien sammenheng med stabiliteten.

— This is my baby, sier Tom stolt og glad, og klapper på de gamle bjelkene.

Frem til begynnelsen av 1900-tallet var det i alt tre reperbaner her i området, men bare Nilsenbanen eksisterer fortsatt. Denne representerer likevel et komplett miljø med mesterhus, tjærehus og sjøhuset, eller lagerboden.

Den siste ligger nede ved sjøen og har adresse Sandviksboder 69. Her ble råvarene tatt imot og de ferdige produktene skipet ut. Dessverre er dette en av bodene som råtner og står i fare for å rase ut i sjøen. Boden ble fredet i fjor sommer, men foreløpig er ikke noe gjort for å redde den.

Et miljø er borte

På østsiden av Sandviksveien, vis-à-vis vår nåværende reperbane, lå også Ludebanen og Brulandbanen, men Ludebanen ble revet da Sandviksveien ble bygget, og Brulandbanen røk med da boligblokkene ble satt opp.

I dag er det bare tre baner igjen i Bergen, eller to hele og en halv, av opprinnelig 24. Den andre hele ligger i Fjøsangerveien, og den halve i Reipslagergaten.

Men bare Nilsenbanen er komplett, med alle tilhørende bygninger.

FLOTT ARBEID: Tom Keightly i Aktiv Bygg trives godt med rehabiliteringsarbeidet på reperbanen i Sandviken. Her sager han ut spor i en grov tømmerstokk som skal bli sville.
REPERBANEN: Nilsenbanen har stått på samme plassen siden slutten av 1600-tallet.
GAMMELT OG NYTT: Det som er nytt her var smuldret bort, og slik så det ut hele veien nedover. Det er nesten ikke til å fatte at reperbanen fortsatt sto oppreist. Bak ser vi hvordan gammelt og nytt blir sydd flott sammen.