I dag er det FNs internasjonale vanndag. For rørleggersvennene i Bergen betyr det noe konkret.

For 70.000 kroner vil Afghanistankomiteen i Norge, i samarbeid med WFP (FNs matvareorganisasjon) være i stand til å bygge et drikkevannsanlegg i fjell-landsbyen Gazanak i Badakhshan-provinsen i Nord-Afghanistan. Dette arbeidet har rørleggerne i Bergen bestemt seg for å finansiere.

Bare 24 prosent av Afghanistans befolkning har tilgang på rent drikkevann. Det forurensete drikkevannet som blir brukt mange steder bidrar til at landet ligger på verdenstoppen i barnedødelighet. Tre av ti barn dør før de rekker å fylle fem år.

1100 T-skjorter

— Hvordan klarer dere å skaffe pengene?

— Vi selger T-skjorter til 125 kroner stykket. Så langt har vi solgt for 40.000 kroner. Trekker vi fra utgiftene har vi trolig kommet halvveis. Vi har stor tro på at prosjektet kommer i havn, for rørleggerbransjen og arbeidsgivere er veldig positive til tiltaket, sier Jorge Dahl, leder for Rørleggersvennenes forening i Bergen.

— For det beskjedne beløpet vil 150 familier, ca. 1000 mennesker, få rent vann til husholdningen, husdyrene og åkrene sine. Området har vært plaget av tørke i lang tid, derfor er det ingen bekker eller synlige oppkommer med vann i nærheten av landsbyen. Uten en sikker vanntilførsel er alternativet derfor å flytte, sier Jorge Dahl i Rørleggersvennenes forening i Bergen.

Landsbyen ligger i området til Nord-Alliansen, men har ikke vært berørt av krigshandlingene de siste årene.

Evigvarende

På forhånd er prosjektet diskutert med lokalbefolkningen, som selvsagt ser frem til at vanningsanlegget skal bli realisert. Det praktiske arbeidet skal de ta seg av selv, under ledelse av afghanske ingeniører som kjenner området og problemstillingen. Grunnvann fra flere små kilder skal føres i rør frem til en sentral cisterne, der folk kan hente vannet. Det fine med dette opplegget er at det så å si er evigvarende, vannet renner gjennom rørene uten tilført energi.

I byggeperioden som er regnet til to måneder, vil hver arbeider motta 50 kilo hvete i ukelønn. Etter lokal målestokk er dette godt betalt. Materiellet som går med, for det meste rør og sement, skal fraktes fra Pakistan.

Afghanistankomiteens folk skal kontrollere at pengene blir brukt riktig og prosjektet gjennomført.

VANN-HJELP: De skal hjelpe innbyggere i Afganistan med rent vann. Fra venstre Raymond Solli, Gisle Mæland og Kjell Flåten.
FOTO: ØRJAN DEISZ