LENA VERMEDAL

I grådige jafs, akkompagnert av dunder og brak, sluker en maskin prydtrær i en hage nord for Leirvik. Maskinen spytter treet ut igjen som flis.

— Vi tok en fin hekk på 20 meter i dag. Det var litt synd, sier 16 år gamle Vegard Vatna Selvåg. Han er en av 10 mann som nå er i gang med å rydde Stordøyen for bulke- og pilemispel. Prydtrærne er de mest alminnelige i vestlandske hager og trives godt i fuktig klima.

Nedringt av hageeiere

Etter at den svært smittsomme og skadelige plantesykdommen pærebrann ble påvist på Stord i forrige uke, har Mattilsynet blitt nedringt av urolige hageeiere i Sunnhordland.

— Bare i dette området skal vi gå gjennom 2000 hager på grunnlag av den påviste smitten på Leirvik. Det er en enorm jobb, konstaterer Odd Bondevik fra firmaet Fitjar Meieri, som tar hånd om destrueringen.

Sammen med Mattilsynets representant, Nils Melbøe, jakter de på bulke- og pilemispel, hagtorn og andre planter som er vertskap for den aggressive bakterien.

Sammenkrøllede brune blad, bøyde kvister og svarte stilker. Melbøe viser frem et voksent prydtre som tydelig er angrepet.

— Her er det bare å kappe ned og sprøyte snittstedet. I de hager vi kommer for seint inn, er det bare spørsmål om tid før smitten angriper andre hageplanter, sier Melbøe.

Dødsmerket er blått

I hagen til Terje Vik utenfor Leirvik har en 40 meter lang bulkemispel-hekk fått dødsmerket. Blå spraymaling viser tydelig at denne hekken står for tur.

— Det er bare å ta den. Jeg slåss med den to ganger i året for å holde den nede. Det skal bli godt å få den vekk, men også litt sørgelig. Vi må jo ha noe mellom oss og naboen, sukker Vik litt oppgitt.

Alle hageeiere har fått informasjon på forhånd før eksekusjonspelotongen går løs med sag.

— Vi legger stor vekt på å kontakte folk før vi går i gang. Folk er stort sett veldig forståelsesfulle, sier Odd Bondevik.

Frykter økonomiske tap

Inni trærne summer biene og vepsene intenst i varmen.

— Både bier og humler sprer smitten når de kommer i kontakt med dråpene som pipler ut fra stammen. I hver lille dråpe kan det være 1 milliard bakterier. Dette er en vanskelig sykdom å få bukt med, sukker Nils Melbøe.

Han vet hva han snakker om. Siden pærebrann i Norge første gang ble oppdaget i Rogaland i 1986, har store områder i Stavanger, Sola og Randaberg blitt ryddet for vertsplanter. Smitten dukket likevel opp igjen på Karmøy i 2000. Så sto Bømlo og Fitjar for tur - og nå Stord.

— Plantene bulkemispel og cotoneaster er desidert mest utbredt i Os- og Bergens området. Hvis ikke vi får bukt med dette her på Stord, frykter vi spredning nordover, sier Melbøe. Frykten for store økonomiske tap i fruktnæringen og blant hagesentre, er årsaken til at Staten årlig bruker millioner av kroner på å bekjempe pærebrann.

I år er det satt av 1,4 millioner kroner. I fjor ble det brukt fire millioner kroner.

Spredning av pærebrann kan også ramme hageeiere hardt.

— Hageplanter vil dø ut og sortimentet man kan ha i hagen blir begrenset, sier Melbøe.

Han og kvistegjengen har ingen tid å miste, og de blir i alle fall ikke arbeidsledig med det første.

Fakta/Pærebrann

Sykdommen er svært smittsom og går til angrep på pæretrær, epletrær og prydbuskene hagtorn og mispel, først og fremst. Skyldes bakterien Erwinia amylovora.

Er kjent gjennom 200 år i USA. Kom til Europa for 30 år siden, først England. Til Norge og Rogaland i 1986.

Dukket opp igjen på Jæren, Karmøy og Bømlo sommeren 2000. Det er innført forbud mot salg av prydplantene bulkemispel og pilemispel.

Bakterien trives best i varmt, fuktig vær. Blir spredd med regn, vind og trolig insekter og fugler, som spiser bær på syke planter.

Bakterien kan overvintre i død bork.

Sykdommen arter seg ved at blomster visner fort, unge skudd blir bøyde som kroker, visne blad og blomster henger lenge på. Småbusker dør på få uker, større trær kan klare seg i måneder.

Ingen kjemikalier er utviklet for å bekjempe, antibiotika ikke tillatt. Eneste virkemiddel er å fjerne og destruere syke planter.

Det er forbudt å flytte bikuber i perioden 1. mai til 15. september i følgende kommuner: Eigersund, Hå, Time, Gjesdal, Klepp, Sandnes, Stavanger, Sola, Randaberg, Haugesund, Karmøy, Bømlo, Stord, Fitjar, Ølen, Sveio, Vindafjord, Tysvær og Bokn.