GARD STEIRO

— Min klient er svært fornøyd med å bli frikjent for så alvorlige anklager, sier kvinnens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Bestilte sex

Den noe forunderlige ranshistorien startet i en sjark i Vågen i fjor sommer. To fiskere hadde 47.000 kroner i portemoneen etter å ha solgt båten sin.

Sjømennene feiret salget med brunt på brun kafé. Den ene la seg etter hvert til å sove. Den andre dro til Strandkaien for å skaffe selskap for natten.

Her traff fiskeren den prostituerte kvinnen. Han tilbød 1500 kroner for sex, så ble han med hjem til kvinnens leilighet.

Men da de to kom innenfor døren, ønsket fiskeren likevel ikke sengekos. I stedet valgte han å drikke øl med andre personer som var til stede i leiligheten.

Dagen etter oppsøkte både den prostituerte og to av hennes kamerater sjarken. De krevde at fiskeren, selv om han hadde droppet sexen, skulle betale for tiden han hadde tilbrakt med kvinnen.

Sprenge eller senke

Det er to versjoner av hva som skjedde i sjarken. Fiskerne hevder de ble utsatt for et brutalt ran. Kvinnen og hennes to medsammensvorne trakk kniv, og truet med å kutte av den ene fiskerens fingre om de ikke fikk penger. De truet også med å sprenge eller senke båten. Fiskerne hadde ikke annet valg enn å gi fra seg 45.000 kroner.

Kvinnen vedgikk at hun hadde en liten kniv, men ikke å ha truet fiskerne. Det eneste hun hadde brukt kniven til, var å rense neglene sine.

Politiet hadde bare sporet opp den ene av kvinnens kamerater. I tingretten forklarte han at fiskerne nesten frivillig hadde gitt ham de 45.000 kronene. Det var ikke nødvendig å true med verken kniv eller dynamittladninger.

Påseilet i vitneboksen

Bergen tingrett kjøpte ikke fiskernes historie. Både kvinnens og hennes kamerat ble frikjent for ransanklagene. Kvinnen ble funnet uskyldig på alle punkter. Kameraten hennes ble kun dømt for tyveri av de 45.000 kronene.

Bare en av de to fiskerne møtte i retten. Han gjorde ikke veldig godt inntrykk på fru Justitia. Heller tvert imot.

Fiskeren stakk nemlig inn stampuben på vei til rettssalen. Med to halvlitere innabords entret han vitneboksen - synlig påseilet.

Dommerne valgte å se bort fra mannens forklaring. De mente den fremstod som «lite troverdig».