Det tar nok ikke lang tid før solen skinner igjen over byen vår, og badebuksene får ben å svømme med.

Denne sesongen kan vi glede oss over den beste vannkvaliteten på åtte år, ifølge en fersk undersøkelse fra Miljørettet helsevern. Vil du bade uten å risikere bakteriesmitte, har du dermed flere steder å velge mellom enn tidligere somrer. Nå har badepysene ingen unnskyldning, med andre ord – det er bare å stupe i det.

Av boltresteder med grønt lys finner du blant annet Nordnes Sjøbad, Kyrkjetangen, Skjoldbukta, Garnes og Sandviken Sjøbad.

— Hovedårsaken til forurensningen tidligere er sannsynligvis nærutslipp av kommunal kloakk, sier prosjektleder for badevannsundersøkelsen, Arild Jensen. Han er svært fornøyd med årets resultat, som er betraktelig bedre enn i fjor.

16 av de 23 undersøkte badeplassene i Bergen og omegn har fått godkjent-stempel. Fem er mindre egnet, mens Grønskjeret og Lønborg har fått stempelet «Ikke egnet som badevann».

Helsemyndighetene forbyr ikke bading på disse stedene, men fraråder publikum å bade her. For Tennebekk er forholdene noe spesielle.

Ferskvannsbadet kan bli overbelastet i godværsperioder med svært stor badeaktivitet.

Derfor har man satt i gang et eget overvåkingsprogram sammen med bydelsgartneren i Laksevåg. Dersom det skulle bli for høyt bakterienivå ved Tennebekk på varme dager, vil dette bli skiltet. Her gjelder det å holde hodet kaldt og følge med.

GODT EGNET BADEVANN: Melkeviken er et av de mange stedene som denne sesongen er stemplet godkjent for byens badeglade.
ARKIVFOTO: ARNE NILSEN