— Hallo! Det er Bergen MC Norway!

Slik svarer medlemmene i motorsykkelklubben Renegades når de tar telefonen nå.

Sist lørdag ble de offisielt tatt opp som prospects i motorsykkelklubben Hells Angels. Det betyr at de har rykket opp fra «slavestatusen» som såkalte hangarounds, eller støttemedlemmer som de har vært siden mars 2009.

-Målet er innen rekkevidde I andre støtteklubber har det vært vanlig å vaske toaletter etter fest, koke kaffe, betale bidrag og gjøre andre typer tjenester så lenge man har vært støttemedlemmer.

Flere BT har snakket med sier Renegades det siste året har gjort mange slike jobber i HA-systemet.

Nå gratuleres Renegades med ny status i gjestebøkene på Hells Angels sine hjemmesider.

— Gratulerer Bergen. Målet er innen rekkevidde, skriver en gratulant.

Selv opplyser medlemmer av den nyopprykkede klubben at det ikke trenger å gå mer enn ett år før de er fullverdige medlemmer av Hells Angels.

— Renegades ble tatt opp som prospects nå på lørdag. Det er variabelt hvor lang tid det tar før prospects kan bli tatt opp som fullverdige medlemmer. Det er det eneste vi vil si nå, sier Øyvind Våge, daglig leder for Hells Angels i Stavanger.

Feiret med nye jakkemerker Tirsdag kveld var flere av medlemmene ute og feiret sin nye status med nytt navn og nye jakkemerker.

Renegades-merkene er byttet ut med MC Norway-merker, et navn som tilhører de såkalte enprosentklubbene, som politiet omtaler som kriminelle MC-klubber.

— Dette kommer ikke som noen overraskelse. Klubben følger mønsteret for etableringen vi har sett i andre norske byer, sier Norvald Visnes, lensmann i Fana.

Politiet regner med at rundt 15-16 personer som nå vil få status som prøvemedlemmer i HA.

— Vi frykter vi får se en klubb som etablerer seg med den samme form for kriminalitet som HA er kjent for internasjonalt, slik som pengeinnkreving og narkotikavirksomhet, sier Visnes.

Et av medlemmene i klubben er for tiden siktet for innkreving av 250.000 kroner.

-Kommunen sover Per Stiegler, tidligere politimann og nå aktiv representant for Ap i bystyret, vil mandag legge frem en interpellasjon når bystyret samles.

— Jeg synes ikke kommunen har fulgt opp de lovnadene de kom med da det ble klart at Renegades MC begynte å nærme seg Hells Angels i fjor. Det har vært for mye festtaler om at kriminelle MC-klubber er uønsket, men lite er blitt gjort. Det virker som kommunen har sovet i timen, sier Stiegler.

Han vil at kommunen skal bli flinkere til å plage det han omtaler som en uønsket motorsykkelklubb.

Byrådsleder Monica Mæland mener Stiegler skyter fra hoften.

— Stiegler burde heller gå løs på egen regjering. Det er de som må lage lover og regler som vi kan bruke til å handle, sier Mæland.

— Vi har gjort det vi har hatt muligheten til. Vi kan ikke forfølge en MC-klubb utover de hjemlene som finnes i for eksempel i plan- og bygningsloven. Det skal være rettssikkerhet også for disse grupperingene.

Byrådslederen mener det er politiets oppgave å følge med på hvorvidt det skjer straffbare ting i MC-miljøene.

— Vi har forholdt oss til politiets beskrivelser av det de ser på som et kriminelt miljø. Slike miljøer er uønskede i Bergen, sier Mæland.

UT AV SKYGGEN: Renegades MC er blitt Bergen MC Norway og prøvemedlemmer i Hells Angels. I går sto porten inn til klubben åpen, men medlemmene ville ikke komme ut av hulen sin i Hardangervegen. - Vi er blitt prospects i Hells Angels, det er det eneste vi vil si, heter det fra klubben. Foto: Rune Sævig