Bergens Tidende skrev i august i fjor om «Renate» fra Oslo som lokker kontaktsøkende menn landet over med et åpent forhold til sex. Hun kommer gjerne på besøk, men kun dersom mennene sender henne tusen kroner i reisepenger.

Personen kommer i kontakt med sine ofre gjennom kontaktannonser i en rekke aviser landet over, og sender likelydende brev til alle menn som skriver. BT har avdekket at vedkommende har holdt på med sin «virksomhet» siden desember 1998 og at brevskriveren hadde benyttet seg av minst elleve forskjellige identiteter, blant annet et navn tilhørende en nå fire år gammel jente i Ulsteinvik.

Adresse i Bergen

Nå tyder alt på at samme person har tatt opp igjen svindelen i Hedmark og Oppland. En mann har anmeldt vedkommende til politiet etter at han svarte på en kontaktannonse som sto på trykk i avisen Glåmdalen lørdag 23. og lørdag 30. november i år.

Utdrag gjengitt i avisen i går, viser at brevet han fikk er så godt som identisk med dem som menn i Bergen og Trøndelag har mottatt tidligere. Bare kvinnens alder og mennenes bosted er byttet ut.

Denne gangen heter kvinnen «Rita» og skal snart flytte til Kongsvinger. Inntil da hevder hun å ha postadresse i en høyblokk i Fyllingsdalen i Bergen.

Fredag kveld dro BT ut til høyblokken for å finne kvinnen. Det gjorde vi ikke. Navnet hennes står ikke på noen av de mange postkassene. Den tillitsvalgte for høyblokken kjente heller ikke til navnet, annet enn fra østlandske menn som har ringt og bedt om hjelp til å finne «Rita».

Tredje anmeldelse

Avisen Glåmdalen hadde en nesten identisk annonse på trykk i fjor høst. Pengene for annonsen kom aldri, til tross for at avisen satte et inkassobyrå på saken. 26-årige «Anita» fra Kristiansand var som sunket i jorden, noe en kontaktsøkende hedmarking også fikk merke. Han hadde sendt tusen kroner i reisepenger, men på Kongsvinger stasjon kom det aldri noen ham i møte.

Mannen anmeldte svindelen til Kongsvinger politistasjon. Han er dermed den tredje som BT vet har anmeldt personen som står bak kontaktannonsene. Saken er fortsatt uoppklart. Men politiet tar nå opp igjen etterforskningen på grunn av at svindleren prøver seg på nytt i samme område.

— Vi skal vurdere strategien videre rett over helgen, opplyser politiførstebetjent Hans Jacob Jacobsen ved Kongsvinger politistasjon til Bergens Tidende.

Ber trolig om samarbeid

Han var ikke kjent med at personen bak annonsene har vært på ferde i andre landsdeler tidligere. Både politiet i Åsane og i Trondheim har etterforsket saken, men i begge tilfellene endte det med henleggelse på grunn av for få bevis.

Jacobsen sier til BT at han ikke utelukker at Kongsvinger-politiet vil ta kontakt med sine kolleger i Bergen og Trondheim for å samarbeide om den videre etterforskningen.

— Hva syns du om at menn ukritisk sender tusen kroner til en kvinne de ikke vet noe om?

— Vel, teksten i brevet er jo forlokkende nok, humrer politiførstebetjenten.