I september i fjor fikk Rema 1000 i Nattlandsveien en skrape av brannvesenet etter at bt.no dokumenterte flere stengte nødutganger.

Om det hadde begynt å brenne her måtte du da ha krøpet over stabler med pølsebrød, passert en frysedisk med reker samt mengder med majones og fetaost, for til slutt å komme deg i sikkerhet.

Den gang påla brannvesenet butikken å ordne opp umiddelbart, noe driftsdirektør i Rema 1000, Arve Husby, lovte å gjøre snarest.

Majones hindrer rømning

Men nå, noen måneder senere, er rømningsveiene nok en gang dekket til. Pølse— og hamburgerbrødene er tilbake, og de har fått selskap av en handlevogn med dressing og esker med vannkringler.

– Jeg ble sjokkert over å se at de fullstendig har ignorert de tidligere advarslene fra brannvesenet, og at de nå har begynt å blokkere nødutgangene igjen. På denne måten setter de livene til kundene sine i fare, sier Rudolf Momjian Pettersen (35).

Han tok disse bildene da han handlet på onsdag, og informerte både betjeningen og brannvesenet om at butikken slurvet med sikkerheten.

– Denne gangen håper jeg brannvesenet gjør mer enn å gi en advarsel, sier Pettersen.

- Alvorlig

  • Vi vil reise opp til butikken for å få ryddet dette omgående, sier brannsjef Helge Eidsnes etter å ha sett bildene av de blokkerte rømningsveiene.

Brannvesenet ser alvorlig på saken.

— Rømningsveier skal være åpne og tilgjengelige, og dette er et alvorlig brudd på loven. Bildene viser at merkede rømningsveier er blokkert. Det er spesielt alvorlig siden vi har påpekt det tidligere og at det nå gjentar seg. Rutinene i butikken er tydeligvis ikke gode nok, sier Eidsnes.

Han vil ikke forskuttere hvilke konsekvenser dette kan få før brannvesenet selv har vært på befaring. Bot er blant virkemidlene som brannvesenet kan nytte seg av.

— Vi sørger for at det blir ryddet i butikken i kveld og tar saken opp med eier over helgen. Vi kommer til å følge dette ekstra opp siden vi har gitt advarsel før, sier Eidsnes.

Brannvesenet besøkte Rema-butikken fredag ettermiddag.

— Ting måtte fjernes på stedet, og butikken grep fatt i det med en gang, sier brannsjefen etter inspeksjonen.

- Mulig å passere

Daglig leder på Rema 1000 i Nattlandsveien, Jan Erik Kirkøen, avviser at sperrede nødutganger er vanlig praksis på butikken. Han forteller samtidig at eskene med kringler, som delvis blokkerer den ene nødutgangen, har stått der siden 10. mai. Sammen med en handlevogn med varer, gjorde de det ikke lett å passere.

— Kringlene er fjernet, det samme gjorde vi med pølsebrødene. Men det var fortsatt mulig å komme seg ut nødutgangen mens de sto der, også med barnevogn eller rullestol, mener butikksjefen.

- Men brannvesenet påla dere å fjerne varene?

— Nødutgangene har ikke vært blokkert, men når brannvesenet ber oss om å fjerne varer, så gjør vi selvfølgelig det. Vi har bygget ut 20 centimeter som vi ikke skulle ha gjort.

Han sier at butikken umiddelbart rettet seg etter brannvesenets pålegg i fjor.

- Lærte dere ikke noe av den advarselen?

— Det var helt klart en glipp at handlevognen er blitt stående der. Sånt skal ikke skje, men det kan skje. Men det var ingen fast installasjon, og den kunne raskt flyttes, sier Kirkøen.

Se video fra Brannvesenets første inspeksjon:

Hva synes du om praksisen? Diskuter saken her!

Rudolf Momjian Pettersen
Rudolf Momjian Pettersen
Ane Børhaug (mms)