INGUNN RØREN

Nyskapningen Tema Torsdag, som er et samarbeid mellom Den Nationale Scene (DNS) og Bergens Tidende, ble en suksess. Det er plass til 85 tilhørere på Lille Scene, og torsdag ble flere avvist i døren fordi salen var full. Interessen for temaet «Når religionen blir politisk våpen» var det ingenting å si på.

Tema Torsdag skal ta for seg debatter om de store spørsmålene, og i motsetning til tv-debattene skal folk få snakke ut. Det vil si alle andre enn Frank Aarebrot, som hadde mye på hjertet i går. Debattleder Terje Angelshaug måtte til salens store munterhet gjentatte ganger minne Aarebrot om at han ikke skulle holde forelesning. Muntert ble det også da det viste seg at panelet, som angivelig ikke skulle være partipolitisk, utelukkende besto av folk med medlemskap i ulike politiske partier.

— Innsettelsen av George W. Bush for en ny periode er perfekt bakteppe for å snakke om religion og politikk. Bush har stadige henvisninger til religion i sine taler, sa Håkan Rydning, professor i religionsvitenskap, i sin innledning.

— Hvilken terrorgruppe basert på religion har drept flest? De fleste vil si Al Qaida, men svaret er Herrens Motstandshær (LRA) i Uganda, en protestantisk kristen organisasjon som har drept rundt 23 000 mennesker de siste årene. Vi har en tendens til å se religionsdebatten i svart-hvitt ut fra vårt eget ståsted, og våre fordommer bekreftes av det mediene velger å formidle, sier Rydning.

Temperaturen i debatten var høy, og debattantene var innom selvmordsbombere, Enevald Flåten, ekstreme muslimer, Carl I. Hagen og fundamentalistiske kristne.

— Dette er et veldig bra arrangement. DNS er et naturlig samlingssted i byen, og teateret blir mye mer levende når det brukes til andre ting enn skuespill. Temaet er svært interessant, sier tilhører Thomas Nyløkken, som er hovedfagsstudent i religionsvitenskap.

DEBATT PÅ SCENEN: Enige om at det er sunt med god debatt, uenige om mye annet. Disse debattantene fikk opp temperaturen under religionsdebatten på Den Nationale Scene i går kveld. F.v. debattleder Terje Angelshaug fra BT, norsk-palestinske Line Khateeb, Torkil Åmland fra Levende Ord og Frp, kurdiske Amir Payan, professor Frank Aarebrot og professor Håkan Rydving.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG