I august tok en 14 år gammel jente livet av seg i England, etter langvarig mobbing via den sosiale nettverk-appen ask.fm. Saken førte til kraftige protester, der blant andre statsminister David Cameron engasjerte seg.

Nå har appen blitt populær også i Norge, ifølge Merethe Clausen Moe, leder i organisasjonen Barnevakten.

- Vi har hørt at den har spredd seg mye i det siste. Appen blir brukt til ganske alvorlig mobbing, fordi en skjuler seg bak anonymitet, sier Moe.

«Du fortjener ikke å leve»

Det som gjør appen og den tilhørende nettsiden velegnet for mobbing, er at folk kan sende anonyme meldinger til hverandre. Meldingene blir ikke bare sett av mottakeren, men også av alle vennene.

BT har sett flere eksempler på meldinger barn har mottatt, med til dels svært grovt innhold - deriblant oppfordring til selvmord.

- Noen forventer at du skal tåle ganske mye fordi «det er jo bare tull». Men det er det ikke: «Du er for stygg for denne verden» og «du fortjener ikke å leve» — det er drøye ting å måtte ta til seg, sier Moe.

Også barn som selv ikke bruker tjenesten skal ha blitt hetset i meldinger som har gått ut til andre som har appen på skolen.

Grov sjikane

Som de første i landet advarer nå flere skoler i bergensområdet foreldre og elever mot appen. Både Fjell ungdomsskole, Olsvik skole og Alvøen skole la i forrige uke ut advarsler på skolenes hjemmesider.

- Vi ble gjort oppmerksom på dette av foreldre som tok det opp på et foreldremøte, sier rektor Anne-Merete Vabø Haugane ved Fjell ungdomsskole.

Hun har sett skjermbilder med dels grov sjikane. I tillegg til direkte mobbing har også enkelte opprettet kontoer i andres navn og så sendt ut ondsinnede meldinger.

På skolens nettside opp­fordres foreldrene til å snakke med ungdommene, gjøre klart hvilket ansvar de har for å oppføre seg og å si ifra hvis de eller andre opplever noe negativt.

Olsvik skole går lenger på sine nettsider, og rår foreldrene til å be barn avinstallere appen på mobilen og se til at Ask.fm heller ikke blir brukt på andre plattformer, som PC og nettbrett.

Foreldre reagerte

Rektor Haugane mener det er viktig at foreldre følger med.

- Sosiale medier er en arena der barn kan bli herjet ganske voldsomt med, uten at noen oppdager det, sier hun.

Etter advarselen ble lagt ut på skolens nettside har Haugane fått tilbakemeldinger fra en rekke foreldre som har oppdaget barnas bruk av appen.

- Det er viktig for oss som skole å dele dette med foreldrene, slik at de selv kan få innsikt i hva de unge driver med. En har kanskje trodd at barnet var trygt på rommet sitt, men så har det levd i terror, sier hun.