Fjellheltane trassa eit frykteleg ruskevêr, med piskande snø og vind som stundom bles dei rett overende.

Bergingsduoen makta dermed det tre redningshelikopter og fleire snøscootar-patruljer ikkje gjorde: Å ta seg fram til elevane frå Nordfjord folkehøgskule. Dermed fekk dramaet på fjellet Svartekari i Gloppen kommune ei lukkeleg ending ved 17.30-tida i går kveld.

— Vi brukte 3,5 timar på turen opp. Til vanleg bruker eg ein time. Det er ikkje til å leggje skjul på at ferda var ganske strabasiøs. Det bles så sterkt at vi måtte stoppe opp og leggje oss flate på bakken til tider, fortel rektor Hallgeir Hansen til Bergens Tidende.

Humøret på topp

Då BT snakka med han på ein sprakete mobiltelefon ved 20.30-tida i går kveld, var humøret igjen på topp hjå dei ni elevane ved folkehøgskulen. Saman med ein lærar var ungdomane ved friluftslinja på sin første vintertur. Natt til i går vart dei fullstendig overrumpla av eit plutseleg vêromslag, 1200 meter oppe i fjellheimen. Dermed vart utflukten ein meir lærerik oppleving enn kva godt er for gjengen, som alle er mellom 16 og 20 år.

Rektor Hansen er svært stolt over elevane sine, som han seier har halde motet oppe og gjort det dei skulle.

— Elevane har gått opp til eksamen, og stått med glans. Då me kom fram, var ungdomane nedkjølte, og dei hadde lite mat. Men elles var stemninga god, og alle var i gong med å grave ei ny hole. Likevel: Du kan trygt seie at eg og Thomas vart godt mottekne.

I dag tidleg tek gjengen sikte på å ta seg ned frå fjellet.

— Vinden har løya, så det ser bra ut. Akkurat no kosar vi oss med litt kveldsmat. Deretter kryp vi til køys, seier rektor Hansen.

Skryt av 20-åring

Turen oppover fjellet tok så lang tid at rektoren frykta han ikkje skulle finne elevane sine. Men akkurat då mørkret var i ferd med å spolere bergingsekspedisjonen, traff rektoren blink.

— Til alt helt gjekk vi rett på snøhola. Eigentleg var vi innstilte på å grave ei eiga hole i natt, og så leite vidare når det lysna igjen. Men ved hjelp av medbrakt gps-utstyr, fann vi fram.

Rektor Hansen fekk god hjelp av våghalsen Thomas Bryn fra Trysil. 20-åringen er allereie ein røynd fjellmann.

— Eg utfordra Thomas til å bli med. Han er ein tøffing, og takka ja på strak arm. Det var eit godt valg. Han imponerte på veg oppover i fjellet, skryt rektor.

— Men óg du får mykje verbale klaps på skuldra?

— Ja, ja. Det får eg leve med.

- Kjempeinnsats

Lensmannen i Gloppen, Torbjørn Sælen, er full av lovord om bragda til redningsheltane.

— Dei to har gjort ein kjempejobb. Det har blese noko enormt her nede kor eg sit. Eg tør knapt tenkje på korleis situasjonen har vore oppe i fjellet, seier han til Bergens Tidende.

— Rektoren er ein veldig habil og sprek fjellmann, som også har vore til hjelp ved tidlegare redningsaksjonar i distriktet, legg lensmannen til.

Ved 17.30-tida kom gladmeldinga fra rektoren inn på mobilen til ein letta Torbjørn Sælen.

«Vi er framme. Alt vel.»

Sælen frykta at snøhola i verste fall skulle rase saman over elevane, og slo utpå ettermiddagen i går full alarm.

Ein stor redningoperasjon vart satt i gong. To Sea King-helikopter og eit ambulansehelikopter forsøkte å ta seg inn i området - men var sjanselause mot den sterke vinden.

Redningsoperasjonen vart innstilt like etter tekstmeldinga susa inn frå fjellheimen. Lensmann Sælen er overtydd om at den fjellvante gruppa no vil klare seg fint på eiga hand.

Ifølge Hovedredningssentralen for Sør-Norge, bles det rundt 50 knop i området da redningsaksjonen pågjekk. Det er full storm. Grensa for orkan er 64 knop.

— Det bles så sterkt at redningsmannskapa hadde vanskar med å halde seg oppreiste, seier politiførstebetjent Wenke Hope ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

REDNINGSMANN: Hallgeir Hansen fann dei ni, frosne elevane saman med ein medelev frå Nordfjord folkehøgskule. Foto: Nordfjord Folkehøgskule