ÅDNE LUNDE OG NTB

I ett og et halvt år har Nattland skole planlagt kurs i Berlin for hele personalet på 52. Nedturen var tung da flyet ble kansellert, og turen så ut til å gå i vasken. Men rektor, Hanne-Guri Hellvang, nektet å gi seg med tap. Og sent i går kveld regnet hun og SAS-personalet på Flesland med at de skulle klare å finne alternative fly til hele gjengen.

— Reisebyrået var ikke til mye hjelp, men her har vi fått veldig god service, sier Hellvang, som har funnet seg vel til rette bak SAS-skranken. Etter hvert som bitene faller på plass ringer hun rundt til personalet og gir beskjed om nye flytider. Noen kommer til å tilbringe dagen lang på fly og flyplasser, men hva gjør nå det når alternativet var å få hele reisen avlyst?

Hellvang smiler bak skranken selv om hun klokken 21 i går kveld har stått på i timevis for å berge reisen, og selv skal være tilbake på flyplassen klokken fem i morges for å komme seg av gårde.

Endring og stressmestring

Det skjer mye på Nattland skole for tiden, med utbygging, ombygging og sammenslåing med Hunstad skole. Det er derfor hele personalet drar til Berlin på kurs i endring og stressmestring.

— Vi har fleksible kursholdere, så om vi bare får alle til Berlin, så skal vi klare å avvikle kurset, sier Hellvang mellom billetter og telefoner.

1000 rammet i går

Rundt 1000 nordmenn ble rammet av streiken blant de kabinansatte i SAS Danmark i går. I dag blir minst åtte avganger til København kansellert.

Senioranalytiker Jacob Pedersen i den danske banken Sydbank anslår at streiken koster SAS mellom 15 og 20 millioner svenske kroner om dagen.

— Dette vil uten tvil skade omdømmet til SAS blant kundene, sier han til Ritzau.

Sjefanalytiker Brian Børsting i LD Markets mener ledelsen i flyselskapet er nødt til stå fast overfor de streikende.

— SAS har ikke levert imponerende økonomiske resultater de siste årene. De må senke kostnadene. Alternativet er nye oppsigelser og nedlegging av ruter, sier han.

Travelt for Norwegian

Problemene til SAS Danmark førte til stor pågang for Norwegian, som har seks avganger daglig til København sammen med Sterling.

— Vi har helt fulle fly frem til og med lørdag, og det ble raskt utsolgt, sier Norwegians informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen til NTB.

Hun avviser at konkurrentens problemer er bra for Norwegian.

— Streik er aldri bra. Luftfarten generelt lider når det streikes. Omdømmet vårt svekkes, sier hun.

På Kastrup hersket det kaotiske tilstander med lange køer, og passasjerer med billett ble oppfordret til å holde seg unna flyplassen.

Sprengt hotellkapasitet gjorde at nærmere 500 reisende måtte tilbringe natt til i går på flyplassen, der de ble utstyrt med puter og tepper i avgangshallen. Mellom 15.000 og 20.000 mennesker ble rammet, opplyser SAS Danmark.

Avtalestridig

Etter et møte med partene onsdag, kalte den danske Arbeidsretten streiken avtalestridig og krevde at de kabinansatte skulle gå tilbake på jobb. De kabinansattes fagforening CAU har erkjent at streiken er avtalestridig, men foreningens leder Verner Lundtoft sier de streikende ikke vil begynne å jobbe igjen før de har fått i stand en avtale med ledelsen som de kan være fornøyd med.

Talsmann for SAS, Danmark Jens Langergaard, sier det er uaktuelt å innlede samtaler mens den ulovlige aksjonen pågår.

Lundtoft sier de kabinansatte protesterer mot et ekstremt dårlig arbeidsmiljø. De ønsker mer innflytelse over når de får ta ut ferier og mener de får for lite fri mellom flygingene. Enkelte ansatte har bare ti frihelger i løpet av året.