• Slike flotte desemberforhold har vi strengt tatt aldri hatt, sier Stig Tveit på Jølster Skisenter. Den strenge kulden skremmer ikke gjestene.

Den siste uken har skianleggene på Vestlandet vært velsignet med mest snøfall i hele landet. Jølster Skisenter har fått 40 centimeter nysnø, som har gitt rekordtidlig sesongstart for skientusiastene i Indre Sunnfjord.

— Bakken er flott preparert, her er det kjempeforhold. Jeg angrer på at jeg ikke kjøpte årskort med det samme, sier Egil Hjelmbrekke fra Vassenden.

I går hentet han frem sine gamle utforski og sesongdebuterte i bakken som ligger bare et steinkast fra hans eget hjem. Med seg hadde han barnebarnet Nikolai (9).

Mest nysnø i vest

Så tidlig skiføre er ingen selvfølge på disse kanter.

Et søk på skiinfo.no viser at samtlige fem anlegg, som hadde fått mest snø siste syv dager, ligger i vest.

Når det gjelder snødybder på landsbasis ligger snørike Myrkdalen helt på topp med 115 centimeter i terrenget og 80 cm i nedfartene. Harpefossen, Stordal og Sunnmørsalpene deler andreplassen med 110 cm. Listene til skiinfo.no baserer seg på skianleggenes egne målinger.

Ikke skremt av kulden

Streng kulde så ikke ut til å skremme sunnfjordingene fra å teste brett og ski i går. Til tross for 15 kuldegrader hadde 226 kjøpt heiskort da bt.no gjestet Jølster Skisenter ved 15-tiden i går.

— Vi har stått i to timer nå. Det er litt kjølig og føttene er frosne, men det oppleves ikke så kaldt som gradestokken viser. Vi bor på Sundvolden utenfor Hønefoss og har hatt 15 minus den siste måneden, forteller familien Bockmann. De er på juleferie hos foreldrene til mamma Jorunn (37), som opprinnelig er fra Førde.

Håvard (13) har både fått langrenn— og slalåmski til jul.

— Dette er første gang jeg prøver dem, og de fungerer helt fint, konstaterer han. Lillebror Eivind (10) er en ivrig skihopper, men også han trosser kulden og prøver skibakken i dag.

— Fem minusgrader er perfekt. Håper temperaturen stiger litt slik at vi kan få oss noen langrennsturer, også, sier Jorunn Bockmann.

Offpiste-muligheter

  • Våre to barnetrekk er gratis, så jeg vil anslå at minst 300 har vært her i dag. Vi har nå tre kilometer preparert løypetrasé, og i dag åpner vi det øverste partiet, sier Stig Tveit.

Sammen med tråkkemaskinfører Egil Tefre (halv stilling) er han skisenterets eneste ansatte. Han har jobbet her i ti år og vet hva han snakker om.

— Anlegget er 25 år gammelt, og vi har aldri hatt så fine forhold så tidlig. Ikke så lenge jeg kan huske. Vi kunne begynne å legge såle allerede i november. Mulighetene for å kjøre utenfor de tråkkede løypene er gode. For øyeblikket er rasfaren liten, sier Tveit, og legger til at offpistfolket kjører på eget ansvar.

Det høyeste fjellet i Jølster kommune heter Snønipa og er 1827 meter høyt. Jølster Skisenters høyeste punkt ligger på 750 meter over havet. Foruten fire skiheiser har man turløyper og lysløype for langrenn, liten hoppbakke, skilek-anlegg og to særegne grillstuer.

Kaldt i Eikedalen

Eikedalen Skisenter hadde 16 minusgrader søndag. I dag viste termometeret 14 kalde. Likevel har juletrafikken vært upåklagelig.

  • Vi hadde nesten tusen mennesker innom i går. Det er sjelden vi har så mye folk 2. juledag. Vi har solgt mange sesongkort, særlig familiepakker. Økningen er stor i forhold til i fjor, sier daglig leder Fredrik Tønjum.

Til tross for få fridager denne julen ble kafébetjeningen i Eikedalen overrumplet av overraskende mange skigjester også 3. juledag.

Har du prøvd skiene i julen? Si din mening!

ILDSJELER: Jølster Skisenter eies av kommunen og det lokale idrettslaget, samt av private aksjonærer. Driften skjer hovedsakelig på dugnad, og ildsjeler legger igjen fem-seks gratis årsverk. Daglig leder Stig Tveit (i midten) flankert av Christian Buanes og Turid Førde Solheim.
Eivind Andre Pettersen
KALDE, MEN FORNØYDE: (Fra v.) Lars Bjørnar Bockmann (40), sønnene Eivind (10), Håvard (13) og konen Jorunn Bockmann (37) pakker sammen etter å ha gjort unna romjulens første skibakkedag. FOTO: Eivind A. Pettersen