Inspirert av homokamp i både inn— og utland gikk over 700 mennesker i regnbuetoget i Bergen i dag.

— Vi talte 732. Det er det største noensinne, sier lederen for Regnbuedagene Joakim Aadland.

Kirkemøtet engasjerer

Aadland sier mange har blitt engasjert av kirkemøtet tidligere i vår, der innføring av «kirkelig vigsel for samkjønnede» ble nedstemt.

— Mange meldte seg ut av kirken, og ble engasjert av denne saken, sier Aadland. - Så vet vi jo at bergenserne er et engasjert folkeslag. Vi er dessuten stolt over å ha alle politiske partier representert her i dag, utenom Kristelig folkeparti.

- Har dere invitert dem?

— Ja, men de sier at de ikke kan delta i det de mener sender et politisk signal de ikke kan slutte seg til. Det synes vi er veldig synd. Men jeg er sikker på at de blir med etter hvert de også.

Vil vise solidaritet

Lederen av KrfU, Emil André Erstad, er enig med Aadland i det. Han ser for seg at han en dag vil gå i toget sammen med de andre partiene. Erstad holdt appell på Torgalmenningen etter toget.

— Jeg ville blant annet minne om at kampen mot mobbing ikke er vunnet før vi får fjernet 'homo' som et skjellsord i skolen, sier Erstad.

Han gikk inn for at homofile skal få gifte seg og adoptere barn tidligere i år.

"Hvis vi skal være et familieparti, må vi ha en god politikk for alle typer familier. KrF har aldri vært i tvil om at homofile kan være gode omsorgspersoner, derfor bør vi også kunne gi homofile retten til å adoptere," sa Erstad til NRK.

Skummel vind fra øst

Antihomo-lover i Russland, Uganda og flere andre land har også skapt et internasjoanlt engasjement, sier Aadland.

— Det er faktisk viktig at vi går, at vi er synlige, for mennesker i land der de ikke har den friheten, sier han.

Det brakte også mange støttespillere til Pridefestivalen i dag. Jakob Nøtseth (29) og Tamara Nøtseth (28) hadde tatt meg seg datteren Eva-Lovise (3) til Torgalmenningen for å vise sin lojalitet.

— Det har jo kommet med skummel vind fra øst med loven i Russland, blant annet. Så vi er her for å gi homofile og lesbiske vår støtte. Det er jo noe alle kan - og bør - gjøre, sier Tamara Nøtseth.

Begynte med 30

Astrid Olsen (57) har vært med i homoparadene i tre tiår. Hun husker et av de første togene, i 1981.

— Den gang gikk det 30 mennesker inne i en slange, slik at ingen skulle se hvem de var. Foran gikk Torstein Dahle og viftet med ett regnbueflagg, forteller hun.

Arne Christian Nilsen (27) og Øystein Aadland (28) har kommet fra Etne for å være med i sitt første homotog.

— Det er viktig å støtte saken, og det er viktig å være synlig. Det er fortsatt mye å kjempe for, både i Norge og internasjonalt, sier Nilsen.

regnbue5.JPG
regnb.JPG
parade2.jpg
Pål Engesæter
parade1.jpg
Pål Engesæter
parade3.jpg
Pål Engesæter
parade4.jpg
Pål Engesæter
parade6.jpg
Pål Engeæter
trude.jpg
Pål Engesæter
parade5.jpg
Pål Engesæter
morogdatter.jpg
Pål Engesæter