Aldri før har flere bestilt flyreiser fra Bergen til utlandet enn denne sommeren.

Det blir ofte trangt om saligheten både i avgangs— og ankomsthallen for utenlandstrafikken på Flesland i sommer. Ja, så stor er flytrafikken at mange passasjerer må regne med å bli kjørt i buss til og fra flyene, fordi det ikke er plass til dem ved selve flyplassterminalen. Avinor har nylig kjøpt inn to busser, som jevnlig frakter passasjerer mellom flyene og utenlandsterminalen.

14 utenlandsruter

Flesland har denne sommeren hele 14 utenlandsruter. Det er rekord. I tillegg blir det 22 charteravganger i uken med solhungrige vestlendinger til og fra varme og solfylte strøk ved Middelhavet. Det største charterflyet i sommer blir My Travels Airbus 330, som skal frakte 408 passasjerer til og fra Mallorca hver tirsdag.

— Dette blir uten tvil tidenes sommer. Rute- og chartertrafikken er til sammen større enn noen gang. Og passasjerrekordene vil falle. Slik det nå ser ut, vil Flesland for første gang få over en million utenlandspassasjerer med rute- og charterfly i år, sier Avinors terminalsjef på Flesland, Alf Sognefest, til BT.

150.000 flere reisende

Slår spådommen til, blir økningen på minst 150.000 utenlandspassasjerer. I fjor reiste rundt 860.000 med fly mellom Bergen og flyplasser utenfor Norge. Hittil i år har Flesland opplevd en eventyrlig vekst i utenlandstrafikken. Både i april og mai har flyplassen hatt 25 prosents trafikkøkning til reisemål utenfor Norge. En slik vekst er helt unik.

— Totalt sett er det godt håp om at vi i år for første gang passerer fire millioner reisende på Flesland i år - om vi tar med innenlands- og helikoptertrafikken, legger Sognefest til.

Nye flyruter er en av hovedårsakene til den veldige passasjerveksten, mener Sognefest. I løpet av det siste året har Bergen fått nye flyruter til London, Murcia, Manchester, Billund, Nice og Dubrovnik. Den aller ferskeste nyheten er at det spanske flyselskapet Hola Airlines starter en ukentlig charteravgang mellom Bergen og Madrid i perioden 29. juni og 7. september. Flyet har ca. 200 seter, og det meldes allerede om at de fleste av dem er utsolgt. Også Finnair er tilbake med sin sommerrute til Stockholm og Helsingfors. I tillegg flys det inn hurtigrutepassasjerer fra både Tyskland og England til Bergen hver eneste uke fremover.

Kvinnene kjøper

Men det er ikke bare nye flyruter som avler trafikk. Folks reiselyst øker, og mye av trafikkveksten skyldes også inngående flytrafikk til Bergen. Vestlandsfjordene og Bergen har fått mye positiv oppmerksomhet i utenlandske medier. Det drar turister mot landsdelen vår, noe som igjen gir mer flytrafikk, sier Sognefest.

Også i SAS Braathens registrerer man nå for alvor at reiselysten øker.

— Fritidsmarkedet er nå vårt største vekstområde i Norge. Dette merker vi særlig til reisemål i Middelhavsområdet. Vi ser også at langt flere kvinner enn før kjøper flybilletter. For to år siden ble 10-15 prosent av billettene bestilt av kvinner. I fjor økte det til 42 prosent, sier administrerende direktør i SAS Braathens, Petter Jansen til BT.

<b>STØRST:</b> My Travels charterfly av typen Airbus 330 med 408 seter blir det største passasjerflyet på Flesland denne sommeren. <p/>ØRJAN DEISZ(foto)
<b>KAOS:</b> Til tider blir det køer og kaotiske tilstander i avgangshallen på Flesland i sommer. Slik ser det ut rett før 408 solhungrige passasjerer setter seg på det store charterflyet til Mallorca hver tirsdag ettermiddag.<p/>ØRJAN DEISZ(foto)<p/>