– Han kom snikende ut av skogen sent på kvelden, og sto rett utenfor huset. Da jeg kom ut, påsto han at han var på vei til bussen. Det virket lite troverdig, sier Geir Johnsen. I går fikk han installert innbruddsalarm.

– Her må du ha en alarm. Dette er et typisk sted der tyvene bryter seg inn.

Montør Endre Johannessen står på et rom i andre etasje. Han går gjennom alle mulige kriker og kroker for å finne ut hvor tyvene slår til. Det hagler med tilbud om ulike detektorer og magneter som skal avsløre ubudne gjester.

– Flere av naboene har hatt innbrudd, og de fleste har skaffet seg alarm. Vi tar ikke sjansen på å være de eneste som ikke har, sier huseieren.

– Folk er utrygge

Stadig flere gjør som nettopp Johnsen. Sikkerhetsbransjen omsatte boligalarmer for over en milliard kroner i fjor. Det er en økning på rundt ti prosent fra 2007.

– Det er generell utrygghet i samfunnet, og antall innbrudd i byene har økt de siste årene. Det gjør at folk vil sikre seg, og det er i byene vi selger desidert mest, sier faktaansvarlig Lasse K. Tenden i bransjeforeningen NHO Service

Over 14 prosent av alle boliger i Norge har nå alarmer. Målt i forhold til antall innbyggere, er det trolig flere enn noe annet land i verden. Snittet i EU er på fire prosent.

– Sammenlignet med andre land er det mange som eier hus selv i Norge, og det kan være en del av forklaringen. I tillegg oppbevares det stadig mer kostbart inventar i hjemmene, sier Tenden.

– Falsk trygghet

Politiets tall viser at antall innbrudd i boliger og leiligheter har gått noe nedover de siste årene. I år har det imidlertid vært en kraftig økning. Første halvår i fjor ble det registrert innbrudd i 149 boliger i området til Hordaland politidistrikt. Tilsvarende tall i år er 203 – en økning på 36 prosent.

Huseiernes Landsforbund mener likevel at det for de fleste er unødvendig å skaffe seg boligalarm.

– Sannsynligheten for innbrudd blir vesentlig mindre. Men månedsprisene på alarm er veldig høye. Når de fleste vil få alt som blir stjålet dekket av forsikringen, blir alarm en ren utgift, sier Batta.

Han mener boligalarmene i mange tilfeller vil være falsk trygghet.

– Vekterne kommer ikke før en halvtimes tid. Da er tyvene borte for lenge siden, sier han.

Markedssjef Kenneth Ø. Monsen i boligselskapet BOB i Bergen er enig.

– Det har vært en økende trend med såkalte sjokkbrekk, der tyvene er borte på få minutter. Da hjelper det veldig lite med en alarm, sier Monsen.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Vil skremme tyvene

Ifølge direktør for Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Arne Dulsrud, er det ikke nødvendigvis innbruddsbildet som får nordmenn til å hamstre boligalarmer.

– Vi har nok å gjøre med psykologiske mekanismer. Hvis man ser at naboen har alarm føler man seg usikker. Det gjør noe med kjøpeviljen, sier han.

Fenomenet er kjent fra blant annet bilalarmer og sykkellåser.

– Det er for så vidt et fornuftig resonnement. Dersom du er den eneste i nabolaget uten alarm, er det sannsynlig at det er deg tyven velger, sier Dulsrud.

Med ny innbruddsalarm installert, føler i allefall Geir Johnsen seg tryggere.

– Bare tanken på å ha tyver inne i huset er ekkelt. Jeg håper dette kan skremme dem, sier Johnsen.

Rune Berentsen