Drømmevær ga drømmepåske og overnattingsrekorder på DNTs betjente hytter i Skarvheimen og på Hardangervidda. Over 15.000 overnattinger er en økning på over 4000 fra fjoråret og gjør påsken 2013 til en av de aller beste for Turistforeningen.

Madrasser i stuen

På Hardangervidda oppsøkte rekordmange hyttene Litlos, Rauhelleren og Sandhaug. Litlos har 52 senger, men sist mandag var det 151 overnattingsgjester. Og Finsehytten huset 216 gjester palmelørdag, selv om hytten bare har 162 senger.

— Vi la ut madrasser i peisestuen og ute i hallen, og det fungerte veldig fint. Vi har hatt ekstra madrasser nesten hver natt i påsken. Folk er innstilt på at det er slik på turisthytter, de vet at vi skal ta imot alle, sier Rigmor Sæbø.

Sammen med sin mann utgjør hun vertskapet på Finsehytten.

— Det er sjette året vi er her og dette er den beste påsken vi har opplevd. Men det var nesten like bra belegg i fjor.

Når været er så fint, er folk mye ute. Da betyr det mindre at det er trangt om plassen inne, mener Sæbø.

Finsehytten har mange faste gjester i påsken. Cirka 600 bor der tre døgn eller mer, og blant dem er det mange barnefamilier. De fleste reiste hjem søndag.

Ventelister

Overnattingstallene for ubetjente hytter er ennå ikke klare. Men fungerende leder for Bergen Turlag, Jane Britt Daae, melder om mye folk.

— De ubetjente hyttene er mindre enn de betjente, slik at besøkstallene er av en annen størrelse. Hyttene våre på Vestre Hardangervidda har hatt godt besøk, også før påske. Og fellesturene i Stølsheimen og Vestre Hardangervidda var fulle med ventelister. I år har det også vært skiløpere til Stavali, noe som ikke er vanlig på denne årstiden, sier Daae.

Det er ikke bare på Turistforeningens hytter i fjellheimen det har vært folksomt denne påsken. De største alpinanleggene i Hordaland melder om et skred av besøksrekorder og eventyrlige forhold.

— Helt fantastisk! Rekordpåske med glimrende forhold hver eneste dag. Det har vært enormt mye folk her oppe. Jeg vil anslå oppunder 20.000 gjester siden palmelørdag, og da er ikke tallene for 2.påskedag inkludert. Vi har hatt tre ganger så mange besøkende som under påsken i fjor, sier daglig leder Fredrik Tønjum i Eikedalen Skisenter.

Langfredag var rekorddagen med over 2700 brukere av heisene i anlegget. Det var også dagen med flest personskader.

Silkeføre

— Vi har hatt en gutt som pådro seg lårbeinsbrudd, og ellers har det vært en del mindre skader med forstuinger og skuldre ut av ledd, forteller Tønjum. I dag er det perfekte forhold med tre cm nysnø.

Eikedalen Skisenter holder åpent på dagtid hele denne uken. Når det gjelder årets sesong, så opplyser Tønjum at dette blir en av de aller beste noen sinne for anlegget i Samnanger.

— Det begynte dårlig med mye regn og vind frem til slutten av januar. Men deretter har det bare gått én vei, sier Tønjum.

Daglig leder Brynjulf Bergesen i Furedalen Alpin på Kvamskogen er også strålende fornøyd med påsken 2013. — Vi har aldri hatt en bedre påske, både værmessig og i antall besøkende. Det har også vært en strøm av turgåere i Furedalen og oppover Mødalen. Jeg kan ikke huske en så stabil finværsperiode. Jeg hørte noen sa det var 35 år siden sist gang det var lignende påskevær, sier Bergesen.

2. påskedag er det også knallforhold på Kvamskogen. Kulden om nettene har gjort at snøen er blitt liggende og fresing av løypene har ført til bortimot silkeføre i løypene. Skifolket har dermed unngått det tradisjonelle påskeføret med råtten snø og slushy underlag. Ventetiden i trekkene har på det meste vært 6-7 minutter, melder Bergesen. Han har ikke totaloversikt over antall gjester, men er overbevist om at årets påske blir den beste noen sinne.

— Årets vinteresong har også vært den beste noen gang, sier Bergesen.

- Få personskader

Voss Fjellandsby har hatt en økning på 50 prosent i tilstrømmingen til skiheisene sammenlignet med tidligere rekordpåske. Fra palmehelgen og frem til og med 1. påskedag har anlegget i Myrkdalen hatt rundt 24.000 skigjester.

— Det fantastiske været er selvsagt hovedårsaken, men det nye hotellet har også tilført en god del trafikk. Dette blir tidenes sesong, sier daglig leder John Ivar Nordheim.

Den store utfarten har også ført til noen personskader i Myrkdalen, den mest alvorlige skjedde tirsdag i påskeuken da en 24 år gammel mann ble alvorlig skadet etter en kollisjon med en annen person i bakken.

— Vi har hatt opp 3500 gjester hver dag i påsken, og da er ikke tre-fire skadetilfeller per dag særlig mye, mener Nordheim.

Snødybden i Voss Fjellandsby er tre meter, og heisene blir åpne frem til 28. april.

Tidlig påske hjelper

Voss Resort Fjellheiser melder også om en fantastisk påske.

— Vi har doblet besøkstallet i forhold til i fjor, men ligger litt bak rekordpåsken i 2008. Da var det også bra vær, og tidlig påske. Begge deler er er en stor fordel for oss som driver skianlegg, sier daglig leder Jan Einar Thorsen.

Voss Resort Fjellheiser kommer til å ha helgeåpent ut april, og på hverdager den kommende uken. Det er heisene i Bavallen, Slettafjellet og Horgaletten som blir åpent de siste ukene av årets sesong, mens Hangurssiden blir stengt, opplyser Thorsen.

POPULÆRT: Fellesturene til Bergen Turlag var fulltegnet med ventelister. Denne gjengen nøt finværet ved Brydalsæter i Stølsheimen.
Berit Reppen Lorentzen
BLÅ, BLÅ HIMMEL: Også alpinfolket gleder seg over tidenes godværspåske. Eikedalen Skisenter hadde tre ganger flere besøkende enn i fjor.
Jan Petter Svendal