Vått, kaldt og breiflabb overalt. Likevel er statistikken på Bergens side når det gjelder hvor mange kommende studenter som ønsker seg hit. Antallet som har Universitetet i Bergen (UiB) som førstevalg er nesten doblet på fem år, og i år er det søkerrekord. 8332 mennesker kjemper om 3656 plasser.

— Gledelig at så mange velger oss, sier viserektor ved UiB, Leiv K. Sydnes.

Markedsføringen har vært enkel: Informasjon om studietilbudet fremfor kostbare markedsføringskampanjer.

— Vi har hatt få kinoreklamer. Derimot satser vi på direkte kontakt med skoler, forteller Sydnes. Han tror langsiktig planlegging og grundig studieinformasjon fra universitetets side har båret frukter.

«Bergen har en god klang»

De ferske tallene fra Samordna Opptak viser også at UiB er den utdanningsinstitusjonen som har størst økning i andelen førsteprioritetssøkere nasjonalt fra 2004 til 2005.

Viserektor Sydnes tror flere årsaker ligger til grunn for UiBs popularitet.

— Vi har et studietilbud som slår an mer og mer. Eksempelvis har vi fem hundre søkere til den nye bachelorordningen vår i journalistikk, sier Sydnes. Studiet har 20 plasser, så her er nåløyet trangt.

Han tror også at økt virksomhet mot skolene og god kontakt med lærerne har mye å si for rekrutteringen, pluss at Bergen har et godt renommé både faglig og sosialt.

— Bergen har en god klang, sier Sydnes enkelt.

Det ligger likevel mange utfordringer og venter. Eksempelvis er rekrutteringen til realfag og fremmedspråk fremdeles lav.

...og vinneren er jus

De gamle traverne er fremdeles mest populære fag ved UiB, og jus ligger helt på topp. Tre av studentene som befant seg i jusbygget på Dragefjellet i går var Atle Røbech fra Kristiansund, Olav Hannisdal fra Egersund og Kjetil Aga Gjøsæter fra Bømlo. De angrer ikke på at de valgte Bergen som studieby.

— Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle velge Bergen. Byen er akkurat passe stor. Sentral og kompakt på samme tid, og miljøet er godt her, sier Olav Hannisdal.

Både det faglige og sosiale lå til grunn for jusstudentenes valg.

— Til å begynne med teller det sosiale mest. Så kommer det faglige sterkere inn etter hvert, sier fjerdeavdelingsstudent Kjetil Aga Gjøsæter.

Beskjeden feiring

Rett skal være rett. Blant årets 96.139 søkere er det flest som søker seg til Universitetet i Oslo. UiO har likevel nedgang i søkermassen i forhold til i fjor, så der slår vi dem galant.

NTNU i Trondheim kommer også godt ut av konkurransen om studentene. Nærmere ni prosent flere enn i fjor har dette som førstevalg.

Selv om viserektor Leiv K. Sydnes gleder seg over årets søkerrekord til UiB, tok han ikke helt av i går.

— Blir det feiring med kake nå da?

— Vel, vi tar oss i hvert fall en kopp kaffe.

Krever kortere saksbehandling

Hele 90 prosent av søkerne til høyere utdanning leverer søknadene på nett, ifølge tall fra Samordna Opptak.

Leder i Norsk Studentunion (NSU), Jørn A. Henriksen mener dette burde redusere saksbehandlingstiden, slik at søkerne tidligere får vite om de er kommet inn på studiet. De fleste søkerne får vite dette 20. juli, og skal begynne studiet i begynnelsen av august.

— Det er uakseptabelt at en i beste fall har bare 3 uker å flytte på tvers av landet, finne et sted å bo og være klar til studiestart, mener Henriksen.