Det er ikke bare på fjellet man må ta forholdsregler i påsken.

Kan ikke nok om båtliv

Rapporten fra Hovedredningssentralen (HRS) i Sør-Norge for 2008 viser en økning i antall ulykker på hele 8,7% fra 2007. Størst er økningen i hendelser til sjøs.

Over 400 flere redningsoppdrag ble utført på vann i 2008 enn i 2006. Det er en økning på nesten 23 prosent.

— Det er vanskelig å være kategorisk med tanke på årsaken til dette, men vi ser at det er en stor økning innenfor ulykker og uhell med fritidsbåter, sier Nils-Ole Sunde, vakthavende redningsleder ved HRS.

Økningen er størst på sommerhalvåret, men også i påsketider er det ulykker.

— Tallene er også væravhengige, men vi tror at en del av det har noe å gjøre med folks generelle kunnskap på sjøen. Mange kan rett og slett ikke nok om båtliv. Det har også blitt en økning i antall fritidsbåter.

— Og vi vet at tykkelsen på lommeboken ikke alltid henger sammen med kunnskaper, sier han.

Sjø fremfor fjell

På Bryggen i Bergen skjærtorsdag var det omkring et tjuetalls båter som hadde lagt seg til rette for å feire påske til sjøs. Om bord på båten «Sunny Blues» feirer Geir Vassdal og Anne Kari Søreide.

— Hvor vi drar kommer an på været, med båt er det mange muligheter sier Geir.

Han har alltid feriert på båt i påsken, og paret har allerede tibragt noen dager i Austevoll.

— Jeg er ikke et skimenneske og synes det er behagelig å være på sjøen. Dessuten møter vi igjen folk vi har feriert med før, og det er veldig sosialt, sier han.

Geir har merket et økt trykk av uerfarne båtførere på sjøen.

— Det er veldig mange unge mennesker som håndterer vanvittig svære motorer, og som kan for lite til å være på sjøen. Men jeg føler meg absolutt trygg.

Inne i den varme og lune båten er det dekorert så det er ingen tvil om hvilken årstid som feires.

— Det må føles at vi har påske, så vi har med litt pynt for å lage kos. Her savner vi ingenting, sier Anne Kari.

Rolig påske

Generelt sett har også 2008 et betydelig høyere antall ulykker enn snittet for de siste fem årene. Men tross alt har det vært lite å gjøre for Hovedredningssentralen så langt i påsken.

— Det har vært en rolig påske, småhendelser men ikke mer enn man kan forvente. De fleste av ulykkene er småulykker som forstuelser og folk som slår seg, går seg tom for energi eller går seg bort. Det er ikke alle som kjenner sin kapasitet, sier Sunde.

PÅSKEFERIE I BÅT: - Jeg føler meg absolutt trygg på sjøen, sier Geir Vassdal.
Dyveke Nilssen
ØKNING: Over 400 flere redningsoppdrag ble utført på vann i 2008 enn i 2006. FAKSIMILIE: Rapport fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge for 2008
PYNT: Påskefølelse er ikke bare forbeholdt på fjellet.
Dyveke Nilssen