Siden november i fjor har det vært 187 korridordøgn i Psykiatrisk divisjon i Helse Bergen.

— Det er flere enn i hele fjor, sier viseadministrerende direktør Anne Sissel Faugstad i Helse Bergen.

Det har vært en økt strøm av pasienter som trenger psykiatrisk hjelp, og det har hopet seg opp med pasienter som venter på kommunale tilbud etter at sykehusbehandlingen er ferdig.

Anne Sissel Faugstad er fortvilet over situasjonen.

— Vi har korridorpasienter hver eneste uke. Det er rett rundt hjørnet at vi får bot fra Helsetilsynet, sier hun.

Korridorpasientene er ett av temaene på dagens styremøte i Helse Bergen.

Krangler med kommunen

Akkurat nå er det 41 pasienter som venter på å bli skrevet ut fra psykiatrien i Helse Bergen. Sykehuset mener at de er ferdig behandlet og trenger et kommunalt tilbud. Det er ikke Bergen kommune enig i.

Det er langt fra første gang kommunen og Haukeland er uenig om psykiatriske pasienter. BT har gjennom de siste årene omtalt de utskrivingsklare pasientene en rekke ganger. Så sent som i høst skrev de to partene under en avtale om hvordan de skulle håndtere denne pasientgruppen.

Men nå renner begeret over for Helse Bergen – igjen.

— Innen 1. mars må Bergen kommune gi oss et svar på hva slags tilbud disse pasientene skal få. Vi stusser på hvordan Bergen kan si nei til pasienter. Vi kan ikke si nei til noen, sier Faugstad.

Tre av de 41 pasientene ble i går ettermiddag tildelt et sted å bo. Åtte andre har fått positivt svar på sin søknad i kommunen.

De siste 30 er kommunen og Helse Bergen helt uenig om. Striden dreier seg om pasientene er for syke for å få et kommunalt tilbud, eller for friske til å være på sykehus.

— Vi leter med lys og lykte etter tilbud til disse pasientene. Men vi har en utfordring både i forhold til boliger og det at vi mangler et faglig godt tilbud til de sykeste pasientene. Vi synes det er synd at disse pasientene faller mellom to stoler, sier Onarheim.

- Hent dem ut!

Anne Sissel Faugstad mener Bergen bruker altfor lang tid på å ta imot pasientene.

— 11 av disse har fått et positivt vedtak. Kan ikke kommunen hente dem ut? Dette er en håpløs situasjon for oss, fordi vi ikke får gitt andre pasienter det tilbudet de har krav på, sier hun.

Hun forventer et konkret svar fra kommunen innen 1. mars. Men Helse Bergen har ingen sanksjonsmuligheter overfor Bergen kommune.

— Tror du det hadde hjulpet om dere kunne gitt dem bøter?

— Det har nok vært en hvilepute at vi ikke har sanksjonsmuligheter, svarer Faugstad.

Hilde Onarheim er helt uenig.

— Det ville jo ha blitt en økonomisk belastning for oss, og vi måtte jo ha betalt bøtene, men det er ikke sånn at vi ikke ønsker å finne løsninger, sier hun.

Hun lover et svar til Helse Bergen innen 1. mars.

— Men det kommer ikke til å inneholde en løsning for 41 pasienter, sier Hilde Onarheim.

Hva syntes du om bruken av korridorpasienter hos Helse Bergen? Bruk kommentarfeltet under