Har du erfaringer med vilt på veiene? Kommenter i slutten av saken.

— Siste døgn har det vært hele fem hjortepåkjørsler her i fylket, forteller operasjonsleder Einar Vereide ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Firdaposten.

Ifølge Vereide er dette langt over normalen: Til vanlig lider én hjort trafikkdøden hvert eneste døgn i Sogn og Fjordane. Til sammenligning mister 17 hjortevilt livet hver eneste dag som følge av påkjørsler, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Lørdagens påkjørsler fant sted i Lærdal, Vik, Gaular, Eid og Horndalen. Ingen personer ble skadet i påkjkørslene.

I løpet av jaktåret 2006/2007 mistet 6300 hjortevilt livet i trafikken. 5500 ble drept i sammenstøt med bil. De resterende ble drept av tog.

Vereide selv tror det er de store snømengdene den siste tiden som har presset hjortebestanden lenger ned mot veiene.

Farlig å være rådyr

Særlig rådyr er utsatt; i denne perioden mistet 3461 dyr livet på denne måten.

I samme periode ble ble 59 personer hardt skadet i slike sammenstøt, og 385 mennesker fikk lettere skader.

Det er påkjørsel med rådyr og elg som står for de største materielle skadene i slike sammenstøt. Fra 2002 til 2007 mistet 16 personer livet etter påkjørsel med hjortevilt. 15 av disse omkom etter kollisjon med elg.

Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) mener mørketallene kan være enda større, ettersom tallene fra SSB er basert på kollisjoner som er meldt til viltforvaltningen eller politiet.

Tall fra FNH viser at en kollisjon med hjortevilt koster i gjennomsnitt 25000 kroner i marerielle skadekostnader. I tillegg til dette kommer en egenandel på rundt 3000 kroner. Personskadeerstatningene er ikke tatt med i dette regnestykket.