Det er ettermiddag i et nedbrent hus i Løbergsveien. Nikolai Strømme, Santiago Holmgren og Jógvan Brimheim Gunnarsson er inne i den gamle leilig­heten sin i første etasje. De leter etter gjenstander som ikke er gjennomvåte eller lukter svidd.

De hadde bare bodd her i en måned, da store deler av huset plutselig sto i full fyr forrige mandag. Samtlige av byggets beboere ble husløse. To personer som også bodde i huset er siktet for uaktsomhet i saken.

- Det er sotvann nedover veggene, gulvet er fuktig og hele leiligheten lukter svidd. Heldigvis er det bare materielle ting. Etter en slik opplevelse innser man hva som betyr noe, sier Gunnarsson.

Mange gressbranner

Det ferske guttekollektivet er ikke alene om å ha fått seg en skrekkopplevelse i år.

Statistikk fra politiet over registrerte branner viser at det så langt i år har vært 132 flere branner enn på samme tid i fjor og i forfjor. Det er en økning på 42 prosent.Størst økning er det av gressbranner, brann med ukjent årsak og skadeverk med brann.

- De mange brannene i gress og kratt henger sammen med værforholdene. Det var en lang periode med tørt vær i vinter da vegetasjonen ble knusktørr og lett antennelig, sier Trond Knoop, avdelingsleder i Bergen brannvesen.

Både politiet på Askøy, Sotra og Øygarden og i Bergen Nord har hatt økning i antall gressbranner.

Mange på kort tid

For Bergen Vest politistasjon har økningen i antall registrerte branner klar sammenheng med seriebranner.

- Vi har en stor økning i skade­verk ved brann i år, men omtrent samtlige av disse tilfellene stammer fra samme kvinne. Det har spredd stor frykt blant dem som ble berørt av dette, sier politistasjonssjef Tore Salvesen.

Brannofre_3.jpg
Kristine Lindebø
KAN SKJE ALLE: Studentene Jógvan Brimheim Gunnarsson, Nikolai Strømme og Santiago Holmgren ble husløse etter brannen i Løbergsveien forrige uke. - Vi er bare glade for at ingen ble skadet, og kommer nok til å være enda mer påpasselige med brannsikkerhet i fremtiden. Nå har vi jo kjent på kroppen at dette kan skje alle, sier Gunnarsson.
KRISTINE LINDEBØ

Han henviser til 21 påsatte branner i et blokkområde i Lodde­fjord fra jul og frem til mars i år.

Mye i sentrum

I området til Bergen sentrum politistasjon har de hatt to serie­branner. I slutten av august ble 14 bosspann og en sofa skadet da en person skal ha tent på syv ulike steder i Bergen.

- Hvert enkelt branntilf­elle registreres som egen sak til etterforskning. For august er det registrert anmeldelser for ni branner i bosspann og containere. Totalt 14 bosspann og containere har fått skader i disse brannene, sier etterforsker Eirik Myge Daae ved Bergen sentrum.

Bergen sentrum har hatt fire påsatte branner så langt i år hvor det har vært fare for liv. I fjor hadde de ingen.

- Disse stammer alle fra storbrannen i april, sier Daae, og viser til de fire påsatte brannene i Bergen sentrum i april, hvor en kvinne senere meldte seg. Hun er nå siktet for mordbrann.

Avdelingsleder i Bergen brannvesen, Trond Knoop, forteller at branner i boliger ofte kan knyttes til komfyrbranner og tørrkokinger.

- Vi oppfordrer alle til å passe på egen og andres sikkerhet. Kontroller brannvarsleren jevnlig, sørg for at rømningsveier ikke er blokkert og se til at det alltid finnes slokkeutstyr, sier Knoop.

Før tenkte vi «det skjer aldri oss», men det siste året har det skjedd både med oss, og mange vi kjenner

Gunnarsson, Holmgren og Strømme hadde bare bodd i kollektivet i tre uker da brannen brøt løs. Holmgren skulle på butikken da han så at det sivet røyk ut ifra vinduene i annen etasje like bortenfor deres leilig­het.

- Jeg fikk varslet Nikolai som var hjemme, og prøvde å varsle folk på baksiden av huset. ­Heldigvis kom alle seg ut. I ettertid har vi tenkt på hvordan det kunne gått dersom dette skjedde om natten, sier Holmgren.

Før syntes guttegjengen at brannvarsleren kunne være litt irriterende når de skulle lage mat. Nå tror de at de kommer til å tenke på brannsikkerhet på en helt ny måte.

- Før tenkte vi «det skjer aldri oss», men det siste året har det skjedd både med oss, og mange vi kjenner. Derfor vil vi nok bli enda mer påpasselige enn før, sier Gunnarsson.

Den siste uken har de sovet hos en venninne, men da BT møtte guttegjengen, hadde de gode nyheter.

- Vi overtar en ny leilighet, og der er alt det brannmessige på stell, forteller Strømme fornøyd.