— Vi trenger seks solister, hvem vil synge solo, lurer noen.

— Hvis fire alter går inn og gjør broen...

  • Kan vi ete nåkke snart?

Det har vært liv i Studio Voss på Tvildemoen siden de tidlige morgentimer. Klokken 06.58 tok de toget fra Bergen. 18-19-åringene er avgangselever ved Fyllingsdalen videregående skole, og oppnådde et karaktersnitt på over 5, 7 under eksamen i teaterkunnskap for noen uker siden. Far til elev Dagny Moland Sæbø, Lars Kristian Sæbø, syntes dette burde feires. Han spanderte en dag i studio.

— Jeg synes de gjorde det så bra at de fortjente dette, sier han.

15 av de 21 elevene i klassen fikk karakteren seks i faget, resten fikk femmere.

— Faglæreren vår, Berit Berge, sier at det må være en av de beste snittkarakterene i Norge, sier Sissel Lenvik.

Mange sjefer

Utpå ettermiddagen er ti sanger spilt inn. De fleste av dem har de selv skrevet i forbindelse med forskjellige skoleproduksjoner. Bortsett fra én. Oasis-låten «Wonderwall» er blitt klassens «kosesang» som Dagny sier.

Den største utfordringen er å synge rent, er de enige om. Dessuten sitter alle de andre og hører på de som er inne i studio. Organiseringsdelen er heller ikke helt ukomplisert. Alle snakker i munnen på hverandre.

— Vi konkurrerer nok litt om sjefingen og organiseringen, ler Ingrid Solstrand.

Vil etablere kultursenter

— Vi begynner med refrenget, grupper på fire, roper Yngve Høyland.

Jobben hans er å trykke på knappene. Studioets nyinnkjøpte miksepult har 7500 stykker! Den er av typen SSL 9000J, veier 3,5 tonn, og kom i en egen semitrailer fra London til Voss.

— Heldigvis bruker vi ikke alle knappene samtidig, sier han.

Det er Lars Kåre Hustoft som eier Studio Voss, han kjøpte gigamikseren fra et konkursbo etter Sony Music i London. Det nyetablerte studioet er egentlig en ombygd låve.

— Mikseren står faktisk der hvor grisebingen var før, sier Lars Kåre.

Sammen med Yngve Høyland har han låtskriver- og produsentrollen. På sikt håper Hustoft å kunne etablere et senter for kulturbaserte næringer på den 6,5 måls store eiendommen.

— Voss kommune har så langt vært behjelpelige og positive, sier han.

— Dagens teknologi gjør det fullt mulig å drive et profesjonelt studio på Voss. Dessuten tror jeg mange av de mer etablerte artistene synes det er befriende å komme seg ut av byen når de går i studio, legger han til.

Et minne å råne til

— Jentene fra byen? De har vært himla engasjerte, sier Lars Kåre.

— Det er kjekt å jobbe med folk som setter pris på det de driver med, legger han til.

Det nærmer seg slutten på dagen i studio. Hvert andre minutt ringer en mobiltelefon, og jentene løper ut på tunet for å snakke. De har bare en eneste skoledag igjen, før de er helt ferdige. Noen vil gjerne ta musikklærerutdanning. Andre vil studere film- og tv-produksjon. Fire stykker har lyst til å begynne på juss. Dagny skal på intervju i London, drømmen er å komme inn på Guildhall School Of Music And Drama.

— Mange av oss vil jo gjerne satse på å bli skuespillere, i tillegg til en annen utdanning, sier Dagny.

— Hva tror dere at dere tenker når dere setter på denne cd-en om fem eller ti år?

— Vi kommer til å le og grine, sier Ingrid.

— Platen er et minne vi kan ta frem resten av livet, sier Isabella Foldoey.

— Og som vi kan råne til, ikke minst, ler en annen.

— Vi merker jo at tiden går fortere og fortere med årene. Før vi vet ordet av det er vi vel 24, sier Dagny.

Lars Kristian Sæbø

HELE GJENGEN: Bakerst: Ida Kristiansen, Inger Elise Dufva, Ina Midtveit, Linn-Karen Lyngboe, IsabellaFoldoey, Dagny Moland Sæboe, Anja Tolefsen, Lena Folkedal og Camilla Moe. Foran: Sissel Lenvik, EirinHaugland, Ingrid Solstrand, Celine Elholm og Sigrid Hauge. (Foto: Rune Sævig)
GØY I STUDIO: Lena Folkedal og Isabella Foldoey i full gang med innspillingen av «Wonderwall», som er blitt klassens egen sang.
ULL KONTROLL: Yngve Høyland har kontroll på de rundt 7500 knottene på den nyinnkjøptemiksepulte