Målingene som ble utført i går kveld viste et nivå på 7 ppm (milliliter per kubikkmeter) av hydrogensulfid rett over kanalen. Alarmgrensen går ved 10 ppm.

Har du tips i saken. Kontakt BTs journalist

— Det er første gang jeg har målt så høye verdier, sier spesialkonsulent Viviann Sandvik i Helsevernetaten i Bergen kommune.

Verst etter flo

Hun vil ikke spekulere i årsaker, men mener det kan ha sammenheng med stor flo og fjære mandag kveld. Inne i husene rundt kanalen ble det ikke målt over 0 i verdier.

I flere uker har hun utført målinger rundt utløpet av Sælenvannet og i områdene rundt. Hun måler cirka fire timer etter flo sjø. Det er da det er høyest verdier av gassen. Og aldri tidligere har kommunen målt høyere enn i går. Men inne i et av husene som er evakuert, har eierne og beboerne målt over 30 ppm.

Følger med

En rekke personer i områdene rundt vannet har klaget på hodepine og kvalme som følge av gassen. Og mange spør seg om det kommunen virkelig har rett, når de sier det ikke er helsefarlig.

— Vi vet veldig mye om gassen og har grundig dokumentasjon på at det ikke er farlige nivåer. Dessuten foretar vi kontinuerlige målinger og følger situasjonen nøye, sier overlege Arve Bang i helsevernetaten i Bergen kommune.

Opplever du stanken? Si din mening her.