– Den ene rekorden etter den andre ryker i år, sier meteorologkonsulent Magnus Anglevik ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det som er spesielt i år, er at vi ikke har hatt frost eller kuldegrader før nyttår. Det er første gang siden målingene startet i 1861.

– Vi pleier jo å ha en kuldeperiode før jul, sier Anglevik og lister opp følgende rekorder som står for fall:

  • 8,8 grader er den høyeste snittemperaturen for hele året, og 2003, 2000 og 1990 deler på rekorden.

– Den kommer til å ryke. Årets snitttemperatur så langt ligger på 9,3. Det gjenstår kun noen få dager av året. Vi er på god vei til å få det varmeste året noensinne, sier Anglevik.

En liten kuriositet: Makstemperaturen i Bergen i går var 9,3 grader, i Roma var det 8,6 grader. Og for å ta den helt ut: Gjennomsnittstemperaturen 17. mai i år var 9 grader.

– Vi har lagt bak oss den varmeste høsten noensinne, med snittemperatur på elleve grader. Sommeren 1928 hadde nøyaktig samme snittemperatur, sier Anglevik.

  • I dag har vi hatt sammenhengende nedbør i 57 døgn. Det er over 30 år siden vi opplevde liknende. Rekorden er på 59 døgn. Da regnet det fra 2. desember 1974 til 29. januar 1975.

– Vi slår den også. Det blir regn de nærmeste dagene, sier Anglevik.

  • Desember har aldri vært så mild før,

– Vi har hatt månedsvis med sørvestlig vind som kommer fra et subtropisk høytrykksområde ved ekvator. Det sender varm og våt luft oppover til oss, sier Anglevik.

Rekorden for desember er fra 1934 og 1924. Begge årene hadde desember måned en snittemperatur på 6,6 grader.

– Den slår vi, sier Anglevik.

En liten kuriositet igjen: Makstemperaturen på Sunndalsøra var 13,7 grader i går natt. På Rodos hadde de 14,4 grader.

Mot lysere tider

I går var det vintersolverv; solen «snudde» natt til fredag. Etter lange, mørke dager går vi omsider lysere tider i møte.

I går sto solen opp først klokken 09.44, og allerede klokken 15.29 tok den kveld.

– Det eneste som minner om desember, er mørket. Ellers er det en grønn jul, fuglene synger for full hals og blomstene blomstrer, sier Anglevik.

Den eneste rekorden som ser ut til å stå, er nedbørsmengden. Så langt i desember har det regnet 425 med mer. Det gjør årets desember (pr. i går) til den 8. våteste gjennom tidene. Rekorden er fra 2004. Da kom det hele 568 mm i desember.

KILDE: Meteorologisk institutt