RUNE VALDERHAUG

Den helt ferske statistikken for Flesland viser at flyplassen hadde nøyaktig 3.937.323 passasjerer i fjor. Det er en vekst på 4,9 prosent. Størst er veksten i utenlandstrafikken, selv om man ikke nådde drømmen om å passere en million utenlandspassasjerer i året som gikk. Men totalt 917.999 passasjerer, som reiste mellom Flesland og ulike flyplasser i Europa i 2004, er en økning på hele 17,8 prosent, forteller terminalsjef Alf Sognefest i Avinor på Flesland til Bergens Tidende.

Også innenlandstrafikken viser rekordtall. Over 2,4 millioner innenlandspassasjerer er en pen økning på 9,8 prosent.

Færre med helikopter

Totalt hadde Flesland vel 3,5 millioner flypassasjerer med rute— og charterfly i 2004. Chartertrafikken ga alene vel 208.000 reisende. Helikoptertrafikken har derimot en nedgang på hele 11 prosent, og endte på 191.000 reisende til og fra olje- og gassinstallasjonene i Nordsjøen. På toppen av dette kommer vel 187.000 transittpassasjerer.

— Dette er vi veldig godt fornøyd med. Det er tydelig at vestlendingene reiser mer og oftere med fly. Trafikkøkningen avspeiler både mer reiselyst, lave priser på flybilletter, og at Flesland har fått flere nye direkte flyruter til utlandet, sier Sognefest.

Fire millioner i år

Flyplassledelsen på Flesland regner òg med at de nye trafikkrekordene blir slått allerede i 2005.

— I fjor nådde vi nesten så tett på fire millioner passasjerer som mulig. I år skal vi klare denne magiske grensen med god margin. Alt tyder nemlig på at trafikkveksten vil fortsette å øke, ikke minst fordi vi får nye utenlandsruter til både Paris, Nice og Malta med henholdsvis Norwegian og Air Malta. I tillegg har andre flyselskaper meldt sin interesse for å etablere flere nye utenlandsruter i løpet av året, sier Sognefest.

Bergen - Oslo størst

Også hovedflyplassen på Gardermoen kan se tilbake på svært gode trafikktall i 2004. Ifølge trafikkstatistikker som ble offentliggjort fredag, reiste over 14,9 millioner passasjerer til og fra Gardermoen med rute- og charterfly i fjor. Det er 8,9 prosent flere reisende enn året før. Bergen - Oslo var landets mest trafikkerte flyrute med over 1,3 millioner passasjerer - tett fulgt av rutene mellom Oslo og henholdsvis Trondheim og København.