— Det var et adrenalinkick å se på, sier Vidar Berg-Hansen, som har dykket i over 30 år og som var til stede under dykket.

— Det gikk så fort!

Og fort gikk det. På bare 62 sekunder var han nede på 102 meters dyp. Minuttet etter var han oppe igjen. Den forrige nordiske rekorden var på 100 meter, også det var 27-åringen.

Muskler ikke viktig

— Det hele sitter mellom ørene, sier Grindevoll. Medisinstudenten fra Os har dykket i over ti år, men det er først i de senere årene at han virkelig har prestert på dykkerfronten.

— Det var da jeg forsto hvor viktig det er å være psykisk innstilt på det jeg skal gjøre, at kroppen slapper av og at hodet er tomt. Store lunger og fysisk god form er ikke så viktig.

Den uoffisielle rekorden ble satt søndag i Bjørnefjorden i Os. Der hadde Grindevoll gjort klar en slags slede på båten, som hjalp ham å gå ned.

— Jeg trekker i en spake, og så flyger jeg nedover. Om jeg drar i spaken igjen så settes en motvekt ut, og sammen med en ballong med luft som er rundt en meter høy, så flyger jeg opp igjen.

Kan være farlig

Rekorden er uoffisiell, ettersom Norges Dykkerforbund ikke godkjenner denne formen for dykking.

— Dykk med slede og ballong kan være farlig, forklarer Norges beste fridykker

— Men dyp fridykking er dykk uten trykkluft, du trekker inn luft på overflaten, og alt som har med dybde å gjøre, innebærer en viss risiko.

Offisiell norgesrekord i fridykking der man svømmer opp og ned med egne krefter satte han i 2007, med 76 meter.

OPPE IGJEN: Her klatrer Thomas Grindevoll tilbake i båten etter å ha vært nede på 102 meters dyp.
Vidar Berg-Hansen/dykkezone.com
NORDENS BESTE: Thomas Grindevoll har dykket siden han var 15 år.
Vidar Berg-Hansen/dykkezone.com
SLEDE: Grindvoll dykker med slede og ballong.
Vidar Berg-Hansen/dykkezone.com