— Mitt inntrykk er at mange av de store beslagene skal til Vestlandet. En del av trailerne som blir tatt er også registrert på Vestlandet, sier direktør Helge Hasselgård i Bryggeriforeningen.

BT greide i går ikke å komme i kontakt med noen i Tollvesenet eller politiet som kunne bekrefte dette.

Fra Tyskland

— Det er jo også logisk at det er slik. Smuglerne kan oppnå høyere fortjeneste vestpå ettersom folk på Østlandet har kort vei til Sverige der de kan kjøpe øl billig, sier Hasselgård.

Store deler av rekordbeslaget i Østfold var av det danske ølmerket Slots. Ølet som politiet torsdag beslagla på Voss er av samme merke. Traileren som ble stoppet i Østfold kom fra Tyskland. Trolig er ølet som ble tatt på Voss fra samme land.

Selv om det er dansk øl, kjøpes det billigere i Tyskland enn i Danmark på grunn av avgiftene.

Trolig kjøpt lovlig

— Dersom det er ølbokser som blir beslaglagt, så er det som regel kjøpt i Tyskland. Boksøl er nemlig mye dyrere i Danmark, sier bryggeridirektøren.

Ifølge Hasselgård kan smuglerne enkelt kjøpe ølet lovlig hos grossister i Tyskland. Ulovlig blir det ikke før de passerer grensene.

Politiet har mistanke om at en del av smuglerølet havner i norske butikker, men mye går til privatpersoner som selger videre til bekjente. Politiet tror også en del distribueres av folk som før holdt seg til spritsmugling.

Beslaget på svenskegrensen i fjor er det største enkeltbeslag av øl som er gjort i Norge noensinne.

— Det er første gang vi har åpnet en trailer som har vært full av øl, sa seksjonsleder Wenche Fredriksen ved Østfolk Tolldistrikt til NRK.