Det har vært en dramatisk økning av førerkortbeslag i Bergen sentrum til nå i 2006. I hele fjor tok mannskapene ved Bergen sentrum trafikkseksjon 136 førerkort. Det var et rekordår. I 2004 ble det gjort 120 førerkortbeslag.

— Ved utgangen av oktober hadde vi beslaglagt 142 førerkort. De første dagene av november har vi tatt seks førerkort til, forteller politiførstebetjent Jens Kleppe ved Bergen sentrum politistasjons trafikkseksjon til bt.no.

Sist helg ble tre førerkort tatt. I tillegg mistet fire bilister førerkortet for promillekjøring i Bergen vest.

Flest tatt for fart

— Førerkortbeslagene skyldes hovedsakelig fartsovertredelser. Noen skyldes annen uaktsom kjøring, promillekjøring og noen har fått den åttende prikken, og mister derfor sertifikatet, sier Kleppe.

Flest bilister blir tatt for råkjøring om kvelden og natten, men også midt på dagen er det de som ikke klarer å holde fartsgrensene.

1. november mistet to bilister førerkortet ved Eidsvåg skole om formiddagen. Den ene ble tatt i 80 km/t i 30-sonen, mens den andre kjørte i 60 km/t samme sted. 17 bilister fikk forenklet forelegg.

Råkjørere ved tunnelens utgang

I løpet av 38 minutter tok politiet tre råkjørere ved utgangen av Fløyfjellstunnelens nordre løp den 7. september.

— Klokken var 12.04 om dagen. Vi står ved utgangen av Fløyfjellstunnelen i Sandviken. En bilist blir målt til 132 km/t. Klokken 12.37 kommer det en bilist i 146 km/t og fem minutter senere suser en bilist mot oss i 151 km/t. Alle tre mistet selvsagt sertifikatet, sier Jens Kleppe.

14 dager senere var politiet på plass samme sted og til samme tid. Da mistet to bilister førerkortet for råkjøring.

Ikke Nygårdstunnelen i regnvær

Flest førerkortbeslag gjør politiet på hovedveien ut av Bergen sentrum. Fjøsangerveien , Fritz Z. Riebers vei, Sotrarveien og Åsaneveien topper statistikken.

— Før var det mange beslag i Nygårdstunnelene. Folk sa at der var politiet på plass når det regnet ute. Har det fine været i sommer redusert beslagene der?

— Ja, kanskje det. Jeg ville ikke kjørt fort i Nygårdstunnelen når det regner, men vi er der ellers også. Selv tror jeg folk kjører roligere i Nygårdstunnelen nå enn før. Det er ikke vil om at kontrollene har hatt sin virkning, tror Kleppe.

Kleppe presiserer at disse beslagene bare er de som Trafikkseksjonen ved Sentrum politistasjon har gjort.

Fortsatt er det menn mellom 18 og 40 år som er de verste fartsbøllene. Og snart begynner julebordkontrollene .

Sjekk trafikken på våre trafikkkamera !

Rune Sævig