Årets siste dag var perfekt for fyrverkeri: Kaldt, klart vær og vindstille. Det kan ha vært siste gang privatpersoner fikk skyte opp nyttårsraketter. Og nå får motstanderne av privat fyrverkeri enda et argument.

Det fine været kombinert med intens rakettoppskyting førte nemlig til rekordnotering for svevestøv i Bergen.

Skyhøyt over grensen

På det meste ble det registrert 588 mikrogram per kubikkmeter luft ved målestasjonen på Danmarks plass. Grensen for det som regnes som «svært dårlig luftkvalitet», går ved 200 mikrogram.

– Det er det høyeste støvinnholdet vi har registrert i Bergen noensinne, sier leder for Helsevernetaten i Bergen kommune, Ingvar Tveit.

Se vårt webkamera på Danmarks plass

Tveit mener det ikke er noe annet enn fyrverkeri som kan forklare toppnoteringen rundt midnatt.

– Det var veldig stabile og rolige værforhold. Dessuten var det på forhånd spådd ekstra stor omsetning av fyrverkeri, siden det kan være siste sjanse for å skyte opp raketter, sier Tveit.

Konsentrasjonen av svevestøv var langt over grensen for hva som regnes som helseskadelig. Utover natten sank nivået jevnt.

Tendensen var den samme i de andre store byene, men Bergen kom desidert verst ut, ifølge nettsiden luftkvalitet.info.

Anders Sture, daglig leder i Svea fyrverkeri og medlem i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, har ikke inntrykk av at det ble solgt særlig mye mer fyrverkeri i forhold til tidligere år.

–Tidligere år har vi ligget nokså stabilt på et salg for ca 250 millioner kroner, og det ser ut til at vi vil ende omtrent på det samme nå, sier Sture.


Til tross for kaldt og klart vær har luftkvaliteten vært relativt god i Bergen de siste dagene. Kartet viser forurensingsnivået i norske byer, og oppdateres hver time.

Positiv utvikling

Til tross for den dystre rekorden, har det vært en positiv utvikling når det gjelder svevestøv i Bergen. Men det betyr slett ikke at vi forurenser mindre.

– Vind og regn gjør at støvet ikke blir liggende som et lokk over byen. Det samme skjer når luften blir varmere og vi får oppdrift, påpeker Tveit.

Derfor kan faktisk klimaendringer — som følge av forurensing - føre til at forurensingen blir mindre merkbar.

– Dette kan bli en ond sirkel. Det er et stort paradoks, sier Tveit.

Utslippene av nitrogenoksider er en annen og dystrere sak. Utslippene øker stadig, og nådde en ny topp i 2007.

Hva bør gjøres med forurensingen på Danmarksplass? Send inn dine forslag i kommentarfeltet nedenfor.

Vakkert, men forurensende: Slik så fyrverkeriet ut under fjorårets lysfest. På nyttårsaften var været bedre, noe som førte til rekordnotering for svevestøv.
BERGENS TIDENDE
Mengden svevestøv gikk rett til værs sammen med rakettene på nyttårsaften. Trykk «større bilde» for å se grafen i full størrelse.
luftkvalitet.info
Danmarks plass klokken 12 i dag. Da var luftkvaliteten synkende, og ble regnet som dårlig.
BT.NO-WEBKAMERA
Ingvar Tveit i Helsevernetaten er mest bekymret over nitrogenoksider på Danmarks plass.