Politiet gjennomfører onsdag formiddag en rekonstruksjon i eneboligen i Sund, der åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i november 2011. Etterforskerne bruker blant annet en dukke og et belte i arbeidet med å rekonstruere dødsfallet.

— Teknisk rekonstruksjon

Kripos-etterforskere, kriminalteknikere og rettsmedisinere fra Gades institutt begynte arbeidet like etter klokken 10 i formiddag.

— Vi gjennomfører en teknisk rekonstruksjon av åstedet, sammen med blant andre rettsmedisinerne, sier etterforskningsleder Tor Kallmyr i Kripos.

ÅSTEDET: Etterforskningsleder Tor Kallmyr i Kripos er på plass ved eneboligen der Monika Sviglinskaja ble funnet død.
CHRISTIAN NICOLAISEN

Han bekrefter at det aldri ble gjennomført en slik rekonstruksjon under den opprinnelige etterforskningen av saken.

Tidligere denne måneden gjennomførte politiet en rekonstruksjon der Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, deltok.

Belte rundt halsen

Jenten ble funnet død med et belte rundt halsen, på ettermiddagen 14. november 2011. Politiet i Hordaland henla opprinnelig saken som et selvdrap høsten 2012.

I et avhør hos politiet skal moren ha blitt fortalt at dødsårsaken, ifølge obduksjonsrapporten, var kvelning ved henging. Men rettsmedisinerne som undersøkte åtteåringen, skal ha konkludert med at det ikke kunne utelukkes at Monika var drept.

«Det kan verken utelukkes eller bekreftes at døden kan skyldes manuell kvelning eller struping, men det er ingen funn som taler for dette», skal ha vært del av rettsmedisinernes konklusjon.

Gjenåpnet saken

Klokken 11.45 ble rekonstruksjonen avsluttet.

— Det er alltid nyttig å komme tilbake til et åsted. Noe mer kan jeg ikke si, sier professor og rettsmedisiner Inge Morild, som var til stede sammen med sin kollega fra Gades institutt, Peer Lilleng.

Saken ble gjenåpnet i sommer, på anmodning fra bistandsadvokaten. Da hadde allerede en erfaren etterforsker i bergenspolitiet forsøkt å varsle internt. Han mente det var flere forhold på åstedet som talte i retning av at jenten ikke kunne ha tatt sitt eget liv.

  1. oktober ble Kristina Sviglinskajas tidligere samboer (32) pågrepet og siktet for å ha drept åtteåringen. 32-åringen nekter straffskyld.

Onsdag blir han fremstilit for videre varetektsfengsling, etter å ha sittet de siste åtte ukene i varetekt.