På et tysk laboratorium fant DNA-teknikerne til sammen 233 prøver fra buksen Hilda Feste hadde på seg kvelden hun ble drept.

Tre av prøvene ga svar.

To av dem er såkalt individspesifikke for den 19 år gamle nabogutten som er tiltalt for drapet. Det gir en sikker identifikasjon på at det er riktig vedkommende.

Spesialtape

— De to prøvene viser DNA av samme type som tiltalte, sier Bente Mevåg. Hun leder Folkehelseinstituttets avdeling for biologiske spor, og er regnet for å være landets ledende ekspert på sporing av DNA.

Bakgrunn: Tidslinje for Os-drapet

Den tredje prøven var fra et annet sted på Festes bukse - og ble sporet tilbake til en politimann som jobbet med bevishåndtering.

Metoden er ny, der man bruker spesialtape for å løfte fibrer fra klær. Folkehelseinstituttet (FHI) valgte å ta buksen med til laboratoriumet nettopp fordi de hadde resultater fra tilsvarende analyser.

Prøver fra trusen

— Det var tapeløfting på buksen, innsiden av buksen og innsiden ved fronten av buksen, sier Mevåg, som vitner i Nordhordland tingrett i dag.

FHI selv har gjort de fleste analysene. En prøve fra truselinningen ga syv ut av 16 mulige treff for at det kunne være den drapstiltalte 19-åringen.

— Kan du si med absolutt sikkerhet at tiltalte har vært der, spør tingrettsdommer Gunnar Rode Torvund.

— Det kan jeg ikke si. Men om det ikke har vært en enegget tvilling, så er det celler fra ham.