RUNE VALDERHAUG

Tett inn på en million passasjerer har reist eller kommet med utenlandsfly i år. Rekordene har falt måned for måned på Flesland i 2004. Men drømmen om å passere fire millioner passasjerer totalt og en million utenlandsreisende vil neppe gå helt i oppfyllelse. Men det er tett på, bekrefter lufthavnsjef Dag J. Aksnes overfor Bergens Tidende.

Ved utgangen av november hadde utenlandstrafikken økt med hele 17,3 prosent sammenliknet med de 11 første månedene i fjor. Det betyr 869.293 reisende med utenlandsfly — en økning på hele 128.000 passasjerer. Også på innenlandsrutene er det rekordtall.

Aksnes er ikke i tvil om årsaken. Billige billetter og nye flyruter trekker helt nye passasjerer til seg og skaper mer trafikk. Dessuten betyr internasjonale kåringer av Vestlandsfjordene som et av verdens vakreste turistmål at flere utenlandske passasjerer lar seg friste til å besøke både Bergen og landsdelen. At Norwegian startet direkterute til London har eksempelvis ikke gått på bekostning av trafikktallene for SAS Braathens London-rute. Ryanairs lavprisrute fra Haugesund til London har heller ikke «stjålet» trafikk fra Flesland.

I 2005 kommer det flere nye flyruter fra Flesland. Spesielt er lavprisselskapet Norwegian aktiv. 2. april starter selskapet sin nye direkterute til Nice i Sør-Frankrike. Seks dager senere er det klart for å fly direkte mellom Bergen og Paris tre dager i uken. I tillegg gjentar Norwegian sin suksess med sommerrute til Dubrovnik i Kroatia - neste år med utvidet flyprogram. Dessuten blir Air Malta en ny aktør på Flesland med en sommerrute mellom Bergen og Malta. Aksnes er også svært så fornøyd med at Finnair kommer tilbake med et utvidet program for sin sommerrute fra Bergen via Stockholm til Helsingfors, og at Logan Air nok en sommer satser på å fly mellom Bergen og Orknøyene.

Også SAS Braathens har signalisert økt satsing på Flesland. I et intervju med Bergens Tidende for noen uker siden sa selskapets toppsjef Petter Jansen at selskapet planlegger en ny rute mellom Bergen og Nice, samtidig som selskapet vurderer å overta de to daglige Widerøe-avgangene mellom Bergen og Aberdeen. I sommer antydet også Lufthansa at man vil vurdere ny rute Bergen - München.