— Vi er spent. Det er lenge siden vi har vært ute, sier brannmann Erik Walden fra Os.

Sammen med Jarle Mjånes, Alf Lund og Leif Gullstein venter han på Flesland. Snart skal de videre til Oslo, før turen går videre mot jordskjelvrammede Nepal.

Rundt dem farter mer eller mindre travle passasjerer. Selv bruker karene ventetiden på å spøke med hverandre, vel vitende om katastrofen de om bare et døgn vil stå i.

Les også: - Jordskjelvet preger oss alle

Søndag kveld flyr en norsk søk- og redningsstyrke fra Gardermoen til Nepal. Styrken, Norsar (Norwegian seach and rescue team), har håndplukket sine mest erfarne folk fra Norske Redningshunder og Oslo brann- og redningsetat (OBRE).

De fire hordalendingene ble satt i beredskap like etter skjelvet inntraff lørdag formiddag. Søndag kom meldingen fra Utenriksdepartementet. Etter å ha kjørt fra Os, Bergen, Voss og Odda er de klare for avreise.

- Tøffest å finne barn

Karene er en del av Norske Redningshunder, og tror det er denne spisskompetansen som er avgjørende for at de blir bedt om å bistå.

— Det er ikke så mange som kan tilby redningshunder. Det er nok derfor vi sendes ned, sier Walden.

Brannmann Alf Lund fra Odda var med sist Norske Redningshunder dro ut, da Iran ble rammet av jordskjelv i 2003 og nesten 30.000 menneskeliv gikk tapt.

— Det tøffeste er når en finner barn i ruinene. Det gjør vondt, sier Lund.

Jordskjelvet rammet Nepal klokken 12 lørdag, lokal tid.
Scanpix

Walden sier noe av det mest utfordrende er prioriteringene de må gjøre underveis.

— Vi klarer ikke å hjelpe alle, og får kun lov til å hjelpe til i de områdene vi er blitt tildelt. Det er ikke lett å si nei til noen, når de ber oss hjelpe i ruinene nær dem, sier han.

Ti dager

Teamet blir værende i Nepal i ti dager. Med seg i bagasjen har de utstyr til å lete i urbane områder. De har også med seg proviant og trivielle ting som dopapir, for å være selvforsynt under oppholdet.

— Vi ønsker ikke å bruke lokale ressurser, forklarer Gullstein, som til vanlig er fotograf i BT.

- Hva tror dere møter dere der borte?

— Vi har sett bilder og er mentalt forberedt på at det ikke bare blir hyggelige syn. Bildene på TV ser heftige ut, men det er noe helt annet når du står oppi det med lyden og lukten som hører med, sier Walden.

Møter Solberg før avreise

I Oslo er mannskaper søndag kveld i gang med å laste utstyr om bord på et chartret fly som står klar på Gardermoen for å fly styrken til Katmandu natt til mandag.

Statsminister Erna Solberg (H) er søndag kveld på Gardermoen for å møte redningsteamet før avreise.

— Dette er et team med meget erfarne folk som er håndplukket fra Oslo brann- og redningsetat og Norske Redningshunder, og har spisskompetanse på denne typen redningsarbeid, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i OBRE til NTB.