— Det er første gang jeg opplever at vi får en slik delegasjon på besøk. Det kom en henvendelse til vår ordfører, sier Cecilie Hansen, varaordfører i Sør-Varanger.

Hun er fra Senterpartiet. Ordføreren er derimot fra Høyre.

Henvendelsen kom fra hennes partikollega i Bergen, Herman Friele. Ordføreren i Sør-Varanger svarte ja.

1. og 2. september reiser derfor ordfører Herman Friele, finansbyråd Henning Warloe og minst fire representanter fra det bergenske næringsliv til Kirkenes i Sør-Varanger. De ønsket også å besøke Hammerfest for å se på Snøhvit-utbyggingen, men det besøket blir det ikke noe av. Det passet ikke for Statoil.

Bergen kommune dekker reisen til de to politikerne.

Sliter i Finnmark

Nord-Norge er en viktig landsdel for Høyre ved valget. I dag har Høyre mandater fra alle de tre nordligste fylkene. Ifølge de siste meningsmålingene ligger Høyre an til å miste mandatet sitt både i Troms og Finnmark.

Onsdag bekreftet Høyre-leder Erna Solberg overfor avisen Nordlys at Nord-Norge er diskusjonstema for partilederne i regjeringspartiene.

Høyre sender også svært mange partitopper til Finnmark i forkant av valget (se egen sak).

Herman Friele benekter at hans reise til Sør-Varanger har noe som helst med valget å gjøre.

— Det er helt tilfeldig. Jeg er ikke så opptatt i valgkampen, så det er da jeg har tid i programmet. Formålet er at vi skal danne oss et inntrykk av aktivitetene i Nord-Norge, og være en døråpner for næringslivet i Bergen. Jeg tenker næringsliv, ikke politikk.

— Høyre kjemper for ikke å miste sitt eneste mandat i fylket...

— Det visste jeg ikke. Dette er et initiativ fra oss, ikke fra dem.

- Holder meg nøytral

Sør-Varanger er en av bare to kommuner i Finnmark der Høyre har ordfører.

— Er det tilfeldig at dere reiser til en kommune med Høyre-ordfører?

— De kan ha nett den ordføreren de vil. Jeg er opptatt av hva som skjer i Barentshavet, og tror mye av oljevirksomheten vil bli sterkere orientert mot nord. Da må Hordaland være med, sier han.

— Dere reiser selv om dere ikke får besøke Statoils anlegg i Hammerfest?

— Jeg forsto ikke hvorfor vi ikke fikk det til. Det ble jeg litt lei meg for. Men det er da jeg har tid til å reise.

— Både Erna Solberg og Per-Kristian Foss har nettopp vært i Finnmark, og Jan Petersen skal der snart...

— Jeg vil tro at de har et politisk formål med det. Men jeg er ordfører, og kaller meg borgermester fordi jeg vil holde meg nøytral. Jeg har ingen slik agenda, sier Friele.

- Viktig tidspunkt

Rådgiver Vidar Totland i Bergen kommunes næringsavdeling sier det er viktig for Bergen at næringslivet i byen blir promotert i nord.

— Aktiviteten utenfor kysten vår minker. Det er viktig at vi får kontakter i nord før siddisene kommer. Det er slik næringsseksjonen ser på det. Det politiske vil ikke jeg legge meg opp i, sier han.

— Men hvorfor reise når Statoil ikke kan ta imot delegasjonen i Hammerfest?

— Det var viktig å få gjort det på dette tidspunktet. Det var større interesse for det politisk å få gjort det før valget. Skulle vi ventet på Statoil kunne vi risikert å vente til langt utpå høsten, sier han.

SKAL ÅPNE DØRER: Ordfører Herman Friele reiser til Sør-Varanger om en måned. Det er helt tilfeldig at han besøker en Høyre-styrt kommune like før valget i et fylke der Høyre kjemper desperat for et stortingsmandat.<p/>ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN